3 Ocak 2014 Cuma

"Arca oğlum, senin annen bir salaktı!" Vol.19

Hatta baban da…
Yazacağım unutuyorum. Ter testi konusu.

Yurt dışındaydım, İlker Arca’yı bitmek bilmeyen öksürük şikayeti ile doktora götürmüş. Bunca zamandır devam eden öksürük ya akciğer enfeksiyonu ya da sinüzittir denmiş, sinüs grafisi çekilmiş, sonuç? Tabii ki sinüzit. Samimi söylüyorum, akciğer enfeksiyonu daha çok üzerdi beni. Ama asıl üzüldüğüm kendi mallığım. Zira bende annelik kumaşı yok farkındayım. Bir anne çocuğunun sürekli öksürmesini nasıl sorgulamaz. Ne var bunu altında yeni bir hastalıktan görmezden gelerek mi kurtulacağımızı sanıyorum? Ne yani? Bilmiyorum. Tek bildiğim İlker’de benden daha fazla annelik içgüdüsü var. Allahtan…
O gün İlker dellenmiş ve doktora gıda intoleransından tut da alerjiye kadar bir yelpaze kolay hasta olma sebebini sorgulatmış. Doktor ter testi demiş. Peki…

Şimdi doktor mu dedi, İlker mi yorumladı bilmiyoruz ama benim aklımda kalan ter testinin vücuttaki bazı maddelerin eksikliğinin tespiti. Hah işte diyecek ki atıyorum Magnezyum eksik, biz de ya gıdalarla ya da o takviye ilaçlarla bu eksiği gidereceğiz ve Arca bu kadar sık hasta olmayacak. Zaten anamın da bıyıkları olsa babam olurdu.

Ter testi neymiş yav? Diye sorana da böyle anlatıyorum. Yani işte bakalım ne eksikmiş vücutta… Kendim de inandım şerefsizim.

Ben yurtdışından döner dönmez gidemedik tabii ki, önceki akşam banyo filan yapmış olması gerekiyormuş, bir hafta sonraya kaldı. Çok da dert etmedim, bana göre öyle aman aman bir test değil yani, terletecekler bakacaklar, kalsiyum filan eksikse peynir yedireceğiz fazladan budur yani.

Test yapacak yer de pek yok bu arada, bu testi öyle her laboratuar yapamazmış. İşkillenmedim hiç. Bulduk bir laboratuar gittik. Düşündüğümüzden kolay ve hızlı oldu. Test sonucu için de elimize bir kod verdiler, internetten bakabiliyorsun.

Aradan iki gün geçti, baktım, anlamadım tabii. Doktora gönderdim ama malum yoğun bir pazartesi akşama kadar dönmedi doktor. Sırf meraktan test sonucunu copy paste ile google’da arattırdım. Hassss…. Kistik Fibroz. Nasıl ya?! Makaleler indirdim, tıp sunumları. Anlamıyorum da, okuyorum. Okudukça anladığım tek şey tetkiki yapılan hastalığın çok ama çok ciddi bir hastalık olduğu. Sonra blogda yorum yapan bir okuyucu geldi aklıma. “bu testi yaptıracağımızın gecesi öldüm öldüm dirildim” diyordu. Yavaş yavaş jeton düşüyordu. Tabii ya, bu kadar önemli bir tetkik sonucu elbette ki korkutucu olurdu.

Saatler geçiyor, ben internetten test sonucuna dair bir ipucu bulamazken İlker de bir türlü doktora ulaşamıyordu. Akşamın bir vakti, sonuç beni uyurken yakaladı. İlker sonunda doktora ulaşabilmiş ve yorumunu almıştı. Evet, korkunç bir genetik rahatsızlıktı bu kistik fibroz, üst solunum yollarından sıklıkla şikayeti olanların bu hastalığa sahip olma riski vardı, hayır çok şükür Arca’da bu hastalık yoktu ve evet biz edi ile büdü salaktık, süzme salaktık!

2 yorum:

Gulcin dedi ki...

Y yeliz ben de okudum snei ama sandim ki aynen dedigin gibi bilmem ne eksikligine bakilacak falan. Ne bileyim yumurtayi azaltin bir seyi cogaltin denilecek. Aklimin ucundan gecmemis ciddi bir seye baktiklari. Aman cok sukur! Gitsin herkesin evinden uzak olsun boyle seyler ya.
Ayrica siz cok iyi ebeveynlersiniz yuklenme kendinize bu kadar ya ne olur. Hepinize masallah cok saglikli olun en cok Arca.

Colorful dedi ki...

bazen co bilmekde o kadar iyi birsey degil inanin. Cok daha fazla paranoyaya surukluyor insani. Surekli herseyde aman su hastalik mi, aman bu bunun belirtisi diye basliyor insan. Cok sukur endiselenecek bisey yokmus. Bu arada internet feci bir copluk bu hatalik vs. konularda, hic ama hic bulasmamak gerek. Saglikli insan bile oturup okuyunca "neaaa bende de bu belirtiler var sanki" diye kurmaya basliyor.