14 Ocak 2019 Pazartesi

Yaşlandığını nasıl anlarsın? Vol.3

Bu başlıkta bir yazıyı ilk yazışım değil. Bakınız 2011 versiyonu ve 2012 versiyonu. Eminim içerik olarak konuyu kullandığım başka yazılarım da olmuştur ama şimdi aramakla uğraşamayacağım. 

Demem o ki ben bu yaş mevzusuna takık bir insanım galiba. Hayır sadece yazdıklarımdan değil, geçen gün katıldığım eğitimde bile bunu mevzu bahis ettiğimi fark ettim. Yaratıcı bir tarafını bulmaya mı çalışıyorlar nedir (benim için epey aramaları lazım), hepimize ismimizin baş harfiyle bizi tanıtan bir sıfat bulmamızı istedi hoca. Hatta "Y biraz zor olabilir" diye uyardı beni. Yo gayet net: Youthful. 
(dinç, genç bir havaya sahip anlamında) 

Öyle bir geliyorlar bana. Babama benziyorum ben, "kızlar yaşlandıkça analarına benzer" klişesinin aksine ben babamın dişi versiyonu olmaya adayım. Kırklarındayken babam yaşı hep 39 idi, ellilerinde 49, altmışlarında 59. Şimdi allah uzun sağlıklı ömürler versin, 74 yaşında ama hayır 69 demiyor artık. Gururla yaşını söylüyor, biliyor ki, "aaa hiç göstermiyorsun" diyecekler. Ben de o hesap göğsümü kabartıp "40!" diyorum. Bodur tavuk her daim piliç hesabı. 

Ama bir yandan da sinyalleri alıyorum, yalan değil. Saçımın röflesinin dibi çıkıverince beyazlar da gümüşi parlıyor. Saydım, 5-6 tel var. 

Tramvayı yakalamak için koştuğumda tekliyorum ufaktan, allah hayra çıkarsın. 

Yüzümdeki kırışıklıkları saymıyorum, lakin kapatmaya da kasmıyorum. Eskisinden bile az makyaj yapıyorum, hatta çoğu zaman yapmıyorum. Daha taze geliyor bana, daha genç :) Periyotlarımın arası 28 gün olur şaşmazdı, çok şükür yine şaşmıyor ama 24-25 güne düştü yazık ki. İzmir'deyken jinekoloğuma anlattığımda, "doğanın kanunu bu, elbet bir süreç, artık otuz yaşında değilsin" dedi. Eh haksız da değil. 

Sonra artık meme ultrasonu yerine mamagrofi çekeceklermiş. Yani bacım, 40 dedin mi, sağlı sollu geliyorlar, dur diyemiyorsun. Olsun. Yeter ki, sağlıklar, keyifler yerinde olsun. Ben kendimden de bedenimden de (fazladan 5 kilo hariç) gayet memnunum. Ayol kocamın (yaş 40) kafada saç kalmadı, olanlar da sakalıyla birlikte beyazladı, benim 5 tel beyazımla kısalan periyotlarım olmuş da n'olmuş? 

İşte böyle böyle anlıyorsun yaşlandığını... Lakin en fenası akranlarınla olan muhabbetlerin. Bizim Tufan anjiyo olduğunda bize bir kal geldi bacım. Bu Tufan zaten ne yapıyor ne ediyor, kafamıza bir şeyler dank ettiriyor. Yıllar evvel (21 yıl), üniversitedeyiz. Tufan İstanbul'da askere gidecek. Öncesinde geldi birkaç gün İlker'de kaldı. Asker öncesi gezdik, yedik içtik eğlendik. Derken teslim günü geldi çattı. İlker, ben, Tufan bindik bir minibüse birliğine gittik. Sarıldık, gönderdik askere, başka bir minibüsle okula dönüyoruz. Allah seni inandırsın, tek kelime konuşamadık muhteremle. Öyle bir oturdu içimize. Ne mi? Gerçek. Evet gün gelecek İlker de böyle askere gidecekti. Ayrılacaktık. Öyle işte. 

Bu anjiyo meselesi de o hesap. Adamın başına geldi mi? Geldi. Akran mıyız Tufan'la? 2 yaş var, ne ki? Akranız tabii. Peki ya biz? Ya ? Allah muhafaza. 

Anjiyo yapıldı, önlemler alındı, şükür. Lakin vücut dengeyi bulmaya çalışırken tansiyon bir iniyor bir çıkıyor. Evde tansiyon aleti var. Sürekli ölçüm. Tufan'ın tansiyonunun çıktığı o gün, ufaktan şarapla demleniyorduk. Birden kimsenin gözü sofrayı görmez oldu. Kollar sıvandı, girdik sıraya. Tansiyon ölçme sırasına. O gün öğrendim, küçük tansiyon ne olmalıymış, büyük kaçtan yüksek olmamalıymış... o gün öğrendim. 

Evet dostlar, tansiyon sensitive olmuşsanız, büyük-küçük tansiyonun normalitesini öğrendiğiniz gün yaşlandığınızı anladığınız gündür. 

Geçmiş olsun.






12 yorum:

*mehtap dedi ki...

Tansiyon aleti hayatıma 30'da ,doğumla beraber girdiğinden,yaşlanma olayına ben gözlükle başladım.40'ıma girdiğim yıl birden yakını görememeye başlayıp, soluğu göz doktorunda almıştım.N'oluyor doktor,diye. Normal ,demişti bu yaştan sonra .Yazdı bir yakın gözlüğü, işte o gün ,dedim tamam yaşlanıyoruz galiba.İlk günler gizli saklı takdığım gözlük,sonradan can dostum gibi oldu, onsuz olmuyor.N'Apalım sağlık olsun.Ayrıca Tufan beye geçmiş olsun.

yeliz dedi ki...

Teşekkürler 😊 Ben henüz yakın gözlüğe geçmedim ama yakındır.

Leylak Dalı dedi ki...

Gerçekten yaşlananlara ayıp oluyor Yeliiiz :)))) Daha çok var be sana dert etme, hem valla vücut yaşlandıkça akıl gençleşip daha bir makulleşiyor. Yeter ki sağlık olsun :)

GeCe dedi ki...

Bir iki ay önce benzer hisleri yaşadığımı anlatan bir yazı yazmıştım. Çok iyi anlıyorum. Fakat yine de ne mutlu ki tansiyon ve anjiyo ile geç tanışmışsınız. Babam anjiyo ve by-pass olduğunda 21-22 yaşlarındaydım ve ameliyat öncesi tüm tetkikleri ben yaptırmıştım. Bilenler bilir öyle uzun bir süreç ki. Çok şükür şimdi iyi ama tansiyon hayatımızın merkezinde.

Babaannemintakvimciği dedi ki...

eh ne yapalım yıllar yaşlar ilerliyor hepimiz için önemli olan sağlıkla ilerlesin yaşlarf yıllar beslenmemize ve yürüyüşümüze dikkat etmeliyiz yoksa sağlıklı yaşlanamayız...sevgilerimle...

yeliz dedi ki...

Vallahi öyle yeter ki sağlık huzur neşe olsun :)

yeliz dedi ki...

Haklısın çok kritik bir şey kalp damar. Çok dikkat etmeli hayatını her anlamda iyileştirmeli ki kötü sürprizler olmasın

yeliz dedi ki...

Tabii ki her şeyin başı sağlık

pınar dedi ki...

40 yaş sinyal gibi birsey heralde. Aynı şeyleri ben de yaşamaya başladım. Periyotların kısalması bile aynı. Senin iyi yanın yakını görememe sorununun başlamaması Yeliz. Kindle'ın yazı boyutunu bir boy büyülttüm:) ama marketlerde paket içeriğini okurken paketi uzaklaştırmak çok zoruma gidiyor:(
Pınar

yeliz dedi ki...

Ama o yakın gözlükler çok havalı :)) yani bence bilge bir hava veriyor.

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Baba nin disi versiyonunda yalniz degilsin merak etme:))
Bende yasimi korkmadan soyluyorum biliyorum ki aaaaa yok artiiiikkkk diyecekler:) ( demeyenlere, bakisimin demesi gerektigini gayet net anlatiyor zaten):))
Ne yaslanmasi ayol, sen kendine arkadas ariyorsun galiba, ama hayir ben 20liklerin icine gidiyorum, sen git beyazlarini kapat:)))

mine dedi ki...

Yeliz zaten miyop olduğun için o yakın gözlüğü bir on sene sonra gelecek,bu açıdan şanslısın :)