18 Nisan 2012 Çarşamba

TOP TEN COUNT DOWN!

Annemin gün yüzü görmemiş çok acayip bir vecize dağarcığı vardır. Acayip diyorum çünkü kendisine bak, Lady Diana kılıklı bir kadın (cidden rahmetliye çok benzerdi) ama ağzını bir açtı mı, biri dublaj yapıyor sanırsın. Sözleri hem manidardır hem de cuk oturur. Afallarsın, düşünmeye sevk eder beynini, en nihayetinde anladığında o çoktan lafı gediğine koymuştur bile. (Bizim cücenin lafı gediğine koyma genleri ananeden geliyor kanımca:P)
Hiç unutmam lisede bir okul gezisi dönüşüydü, otobüste canımız sıkılıyor, başladım annemin veciz sözlerine. Bütün otobüs kırılıyor! Pamukkale İzmir arası günün konusu annem ve sandık lekeli sözleriydi. Bazıları o kadar beğenilmişti ki yoğun istek üzerine birkaç defa tekrarlanmıştı. Lady Di, bizim lisenin fenomeni olmuştu.

Burası bir aile blogu olduğu için kimse talep etmesin paylaşmayacağım o vecizeleri. Bakma lisedeyken gençtik canımız sıkılıyordu, eğlendik ama zaman geçtikçe değerlerini anlıyorum. Öyle ulu orta söylenecek sözler değil onlar, sandığın kuytu köşelerinde saklanmış birer iğne oyası. Ancak çok gerekli görüldüğünde ve “o” anda telaffuz edilecek nadide parçalar.

Bugün annemin doğum günü.

Annemin otuz sekiz yıllık anneliği şerefine “anne sözlerini” derledim. Ama o, gün yüzü görmemiş olanlarını değil tabii ki, toplum içinde söylenebilenleri, hani hemen her annenin hayatında mutlaka bir defa olsun telaffuz ettiklerini.

Unutmayalım! “Ben annem gibi olmayacağım” diyen her kadın bir gün annesi olur. Hiçbir şeyi benzemese genlerine kodlanmış anne sözleri benzer.

TOP TEN COUNT DOWN
#10 : Az ye de bir uşak tut kendine

Bu sözü zikretmek için anne olmaya gerek yok. Kocana da söyleyebilirsin, etkilidir. Ama damarına bastı mı söyleyeceksin. Öyle her seferinde söylersen etkisi azalır. “Kalk da kendin al suyunu” cümlesi de katiyen aynı etkiyi yaratmaz.

#9 : Anne olunca anlarsın

Şahane! Her tartışmanın kapanış cümlesidir. Anne milleti “anne olunca anlarsın” kartını hep sona saklar, en büyük kozudur. Daha da edecek laf bulamazsın, zaten doğru söze ne denir?

#8 : Ayaklarınla içeri girme!

Yalan dünya! Her duyduğumda kopuyorum. Geçen Arca’ya aynısı söyledim, “nasıl gireyim?” der gibi aval aval baktı. Zaten sözün amacı bu, sen anlamaya çalışırken durmuş olacaksın, ayakkabılarınla salona kadar giremeyeceksin.

#7: Yelek giy

Bayılırım, en sevdiğimdir. Yataktan kalktın mı yelek giy. Hasta oldun mu zaten sebebini uzakta arama, mutlaka yeleğini giymemişsindir. Yelek denen kostümde bir tür virüs önleyici özellik olduğuna inanır anne türü.

#6: Yatanın üzerine kar yağar

Bu söz anneanne sözü olarak da literatüre geçebilir, zira ben çok küçükken anneannemden duymuştum, “kar yağmıyor anane” diye itiraz etmiştim. Sonradan anladım ki, “üzerini ört” demez anne kişisi, derse sıradan olur, kendini mutlaka teşbihle ifade etmeli, mecazi anlamlar katmalı ki akılda kalsın.

#5: Akşam yatmak bilmiyor sabah kalkmak bilmiyor

Her iki durumdan da bir şikayet, hem sabaha hem akşama bir gönderme hem de tek cümlede! Şahane!

#4: Küçük yere alalım

Bu her annede var mı? Bizdeki numune, o günkü yemekten arta kalanları buzdolabında az yer kaplasın diye biraz daha küçük bir tencereye alır, ertesi gün küçük bir saklama kabına, sonraki gün küçük bir tabağa. Bu gözler bir çay tabağına alınan yemek gördü, daha da ötesini hayal edemiyorum!

#3: Yaptığın bana öğrendiğin kendine

Bunu biraz daha büyüyünce zikretmeye başlar anne türü. Efektif bir sürece sokar çocuğunu, çocuk hem ev işi yapmayı öğrenecek hem de anasına ve ev temizliğine ufaktan katkı sağlayacaktır.

#2: Ne gereği var?

Zirveyi zorlar bu soru. Alışveriş yapacaksındır, kendi paran bile olsa fark etmez. Cepten çıkacak hemen her kuruş için söylenir, sahi ne gereği var?

Veee… benim hastası olduğum söz!! Tek geçerim! Kelimeler anlatmaya yetmez. Döt gibi kalırsın, bön bön bakarsın.

Ama yine de her seferinde saf saf sorarsın “anne benim çantam (oyuncağım, paltom, kitabım… hiç fark etmez) nerde?”

Cevap : NERDE BIRAKTIYSAN ORDADIR!

NOKTA


Anneanne... Duru ve kurabiye canavarı Arca cücesi ile:)
(şu instagramı bir çözsem dişimi kıracağım, amma kastım be!)


12 yorum:

Gulcin dedi ki...

:)
Annecim onu ufak bir yere alalim.
Ustune bir sey giy
ayaginda yine corap yok :)
Allahim kac kere duydum acaba :)
Odani topla da vardi bizde bak yeliz :)

Fikriye Filtresiz dedi ki...

Bu kadar mı ortak olur hepsi, okurken yaşadım ya, hala sırıtıyorum şu anda:)

Ben de naçizane katkıda bulunmak isterim:

- taşa oturma. (bu balkon olur parke olur, duvar olur ama hepsi taştır ve gözdağı da çocuğunun olmamasıdır)

- herhangi bir erkekten bahsederken "dünya ahiret kardeşim olsun" (sanki başka neyi olacaksa:)

- ben demiştim (ve maalesef her seferinde haklı çıkar)

- tabağındakini bitir (aynısını bizim de çocuklarımıza yapmamız ne kadar acı!)

- kendini ağırdan sat/ taş yerinde ağırdır (bu da kız annelerine özgü bir deyiştir)

- misafir geldiğinde "bi hoşgeldin de" ya da "bi ellerini öp ne içerlermiş sor" (benim en gıcık olduklarımdan birisi oldu yıllarca)

-git babana söyle (aslında hep ön gazı vermiş olur kendisi:)

- ben falancanın annesi değilim (böylelikle kıyas yoluyla savaş kazanma stratejiniz bozguna uğrar, kafanızı öne eğip ööööyle kalırsınız mal mal:)

- terbiyesiz (her annenin ortak kullandığı en ağır küfürdür, terbiyesiz-ahlaksız-püüüü şeklinde de vuku bulabilir)

amma doluymuşum ben haa:)

Nil dedi ki...

geçen sene ki profilo reklamına benzedi bu post. anneler baş taçları. annem gibi olmayacam diyen biri olarak ben varım. misafir geleceği zaman benim de uykularım kaçar oldu.

yeni silinen yere basılmaz bizim evde

nil dedi ki...

haha:))) toplum içinde söylenemeyenleri, söylediklerinden dolayı anlamış bulunmaktayım ortak özellikleri; aynı memleketin insanları olmaları olunca laflar tamamen dağarcığımda.

İyi ki doğmuş annen,iyi ki, kocaman öperim onu, sarmasından ve böreğinden yemek nasip olmuştu, sen öğrenememişsin ne fena:P

kuzunun annesi dedi ki...

Mutlu yıllar annişe

Adsız dedi ki...

nası bir kodlama ya özümüze işlemiş. annemin sürekli üzerine bişey al lafına sinir olurdum şimdi arada kocama söylüyorum sonra kendime gıcık oluyorum:) bide çocukluğum 1-2 beden büyük elbiselerle geçti resmen travma yaşadım:))) annemin ortaokulda aldığı kotu ünvde giyiyordum sen anla o kadar.. mercan

ElfAna dedi ki...

Iyi ki dogmus annen:) Daha nice guzel yillari olsun Yeliz' cigim.
Benim favorim :
-Anne cok sıkıldım
-Sıkı can iyidir, kolay cikmaz!

Pratik Anne dedi ki...

Kucuk yere koyalim, basta olmak uzere hepsi. :)

Anneciginin dogumgunu kutlu ve mutlu olsun.

Apple tree dedi ki...

Ben digerlerini de biliyorum biraz :) anneciğine nice mutlu senelere..

Handan dedi ki...

Annene nice harika yıllar :)

Leylak Dalı dedi ki...

E pes yani 10 da 10. Her nesil aynı laflarla anne oluyor demek ki:))Ya da bunun bi kursu falan var gidiyorlar, aynı örtmen giriyor derse:)
O yelek var ya o yelek, kabusumdu. Yaz günü bile giydirirdi sokağa çıkarken.
Annen çok yaşasın, sağlıkla, huzurla ve sizlerle...

cenebaz dedi ki...

Anneciğine nice sağlıklı, mutlu seneler. Selam ve sevgilerimi iletirsen çok sevinirim. u arada bütün aneler aynı ve tabii ben de artık anne olarak bu lafları hatta fazlasını(!) kullanıyorum. Bizim en büyük derdimiz ise çorap giymek:))Oğluma sürekli hasta olacaksın ayağına çoraplarını giy diyorum:))