8 Eylül 2012 Cumartesi

Çocuğu - gerçekten - dinlemek

Arca'da çene bol. Hiç susmuyor, pis geveze kime çekti bilmem:P

Bu ara sık sık benzer kalıpları kullanıyor. Kalıplar birbirinden farklı ama çıkış noktaları aynı!
"Tamam mı?" : Bir öykü anlatırken dinleyip dinlemediğini test etmek üzere birkaç cümlede bir araya bir "tamam mı?" sıkıştırır. Ve senden gerçekten ilgili bir "tamam" almadan katiyen devam etmez!

"bak şimdi" de bence böyle bir şey.
Tüm dikkati üzerine toplamak istediği bir şey anlatacaksa - ki tüm anlatacakları aslında dikkat çekicidir - mutlaka cümle "bak şimdi" ile başlar "ne yapacağım..." "ne anlatacağım..." "bir hikaye var..." "ben bir çocuk gördüm..." ile devam edip olaya bağlanır.

En çok kullandığı ise "annem/babam biliyor musun?" ile başlayan kurmacalar. Henüz çözemedim, ya yine ilgi çekmenin bir yöntemi, ya da bir şekilde öğrendiği şeyleri bakalım annesi babası biliyor mu merakı.

Tespitim geldi, yapmazsam duramam!
Çocuklarda "büyüklerin kendileriyle -gerçekten- ilgilenip ilgilenmediğini tespit eden" bir gen, bir çip ne bileyim bir alıcı var. Ya da büyükler "hmmm tamam evet" filan derken samimi değilse bir koku filan salgılıyor olmalılar.

D&R'dan bugün gelen siparişin Arca'nın payına düşen kısmı "Gergedanlar krep yemez" kitabıydı. Kimden tavsiye hatırlamıyorum. Bir ara favori listesine eklemişim. Arca üst üste üç defa okuttu. Bunu konuşmaya henüz başlamadığı ama konuşmak üzere olduğu dönemde çok yapardı. Bazı kitapları altı yedi defa üst üste okuduğumu biliyorum.

Kitabın bir mesaj kaygısı var, ama çocuğa değil, ana babalara! "Bak güzel kardeşim, çocuğunu dinle! yoksa evin gergedan, kutup ayısı.. derken hayvanat bahçesi kaçaklarının uğrak yeri olur , haberin ola!" diyor.

Kitabı benim bu aralar fazlaca yaptığım yanlışları fark ettirdiği için sevdim. Nefis çizimleri olduğu ve sanki çizer çizmiş de orijinal çizimleri önümüze koymuş gibi güzel bir basımı olduğu için sevdim. Ama en çok da dilbilgisi kurallarına uyularak çevirisi yapıldığı için sevdim.

Çocuğa kitap alırken 1 liralıklardan da seçim yapabilirsin ki Arca misal, seçici değildir, onları da okutur. Ama okurken o yazım yanlışları, anlatım bozuklukları, "de"lerin "ki"lerin hatalı kullanışlarını görünce zihnim tırmalanıyor. Düşün bir de okumayı öğrendiklerinde kendileri okuyacak o kitapları.

Zaten kararım kara! Arca okumayı öğrendiğinde yapacağım iki şey var;

Vaktiyle ucuz ucuz aldığım kitaplar, şutlanacak, biiirrrr...

Hakkında atıp tuttuğum bu blog kendini imha edecek, ikiiiii....



not: gecenin bu vakti makinayı bulamadım, iphone/instagram işbirliğini blogger'ın hizmetine sundum. Çünkü siz bilmiyorsunuz ama maazallah bu yazı sabahı beklerse dünya başımıza yıkılır filan aman diyim:P


7 yorum:

Evren dedi ki...

Tespitler bizim icin de aynen gecerli; ayni kelimeler, ayni cumlelerle! Super yakalamissin o gen/cip her neyse! Kitabi ben de cok sevdim, resimler gercekten cok guzel, dili cok guzel :) Ama senin son cumle hic olmadi. Umarim Arca okumayi ogrenmez desem bir turlu, ogrenir desem baska turlu. Sen en iyisi baska bir cozum dusun de bizi de burada hain yorumcular pozisyonuna dusurme :) Optum sizi...

Asortik Krep dedi ki...

O çip ölünceye kadar çalışıyor, senin blog gibi kendini imha etmeyi hiiiiiiiiç düşünmüyor :))


Bu yaz salonda oturuyoruz oğluşla beraber, hava çok sıcak,klima çalışıyor, o tv seyrediyor kabahat değil ben bilgisayara bakıyormuşum onunla otururken..Nasıl ama..? :)

Gelecekten haber veren eskimiş anne Asortikkrep

Adsız dedi ki...

yeliz bu kadar güzel bir blogu imha etmeyi nasıl düşünürsün:( mercan

Adsız dedi ki...

siparişlerin sana düşen payıyla da bir post yapar mısın acaba yeliz? kızıma bir kitap önerisi buldum, annesi eksik kalmasın demi:)
pınar

saricizmeli dedi ki...

http://www.saricizmeli.blogspot.com/2012/05/gergedanlar-krep-yemez.html

:))

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

biz de bu kitabı kuzeni egeye hediye olarak almış, birkaç kez okuyup çok sevmiştik. ben de aynı senin gibi kitabı okurken kendimi yerden yere vurdum. koca yaz evde gayet kalitesiz ve verimsiz geçen 2 ay boyunca kaç defa cocugumu dinlemedim kimbilir.

hayır insan gibi dinlemediğimizi de artık yakalayıp yuzmuzevuruyorlar. misal soyle diyor bizimki: "anne bu soyle boyle birsey mi"
ben: "hı hı evet cok guzel"
tuna: "şöyle anne oyle boyle mi?" (burda volum yukselir. birebir ne soylememi istiyorsa, net cevabı verinceye dek tekrarlıyor soruyu. "dotunden sallama da adam gibi cvp ver kadın" diyor yani.

bir de dun sinirlendi bi ara, kumadayı yere attı falan. "neden yaptın oğlum?" dedim. cunku "sen beni dinlemiyorsun" dedi. oyle kalakaldım, salak gibi oldum. sarıldım falan ama cok uzuldum.
çocukları yaramaz vs diye sıfatlandırırken neden boyle yaptıklarını bir kere daha dusunnmek gerekiyor belki

Müge'nin Listesi dedi ki...

cok guel tespitler. zaman zaman yaptıgımız yanlıslar aslında hep bunlar. bu arada cocugunuzun ısmı ne kadar guzelmış.. zevkle takip edeceğim bloğunuzu
mugeninlistesi.blogspot.com