14 Kasım 2012 Çarşamba

Çocuktur bitlenir...

Okullar açıldı beridir, radyoda dönen bir reklam var. Her duyduğumda çocukluğum düşüyor aklıma ve kokoş bale derslerinde sosyete bebelerinden kaptığım bit!


Bizim zamanımızda anne ev hanımı ise çocuklar kreşe anaokuluna gitmezdi, ben de ablam da gitmedik. Ama zarif olalım diye (puhhahah ne zarafet ne zarafet!) bizimkiler 4 yaşından itibaren bale dersleri aldırdı bize. Ablam okul öncesi bu zarafet eğitimini kazasız belasız atlattı, sonra ilkokula gitti. Eh ben eksik kalır mıyım? Ben de gittim elbet aynı kursa. Aynur hanımdı sanırım, eski ünlü bir balerin. Boydan boya aynalı bir sınıf, duvarlara monteli barlar ve sol tarafta duran bir piyano var hatırladıklarım. Biti bu derslerin soyunma odalarında kaptığıma neredeyse eminiz. Arap kıvırcığı saçlarım var o yıllar, bonus bir kafa. Bitlerin en bir sevdiği yuva.
Nasıl da tatlı tatlı kaşınırdı. Annem temiz titiz kadın, hemen önlemlere başladı. Aslında saçlar kısacık kesilmeliydi, lakin bale kursunun yılsonu gösterisi var birkaç hafta içinde, topuz yapılacak saçlar kestirmek mümkün değil. O zamanlar şimdiki gibi özel ilaçlar yaygın değil. Kwel miydi ne, Almanya’dan bir şampuan getirtmişlerdi, bir de sık dişli metal tarak. Bu şampuanla ve gazyağı ile saçlar yıkanıyor, kafayı bulan bitler önüne serilen beyaz tülbendin üzerine pıtır pıtır düşüyordu. Bir de tırnağınla çıtlatırsın hey gidi…

Kuş yuvası saçlarımı normalde türlü dalaverelerle taratmayan ben, bitlenince tabiri caizse eşek gibi taratmıştım. Annem aforoz ediliriz korkusuyla toplum içinde “bit”in “b”sinin lafını ettirmezdi, kırk tembihle sokağa çıkardık. Hiç unutmam, otobüste gidiyoruz, nasıl kaşınıyorum, annemden izin isterdim kaşıyabilir miyim diye. Şöyle bir etrafı kolaçan eder, sağdan soldan fazla ilgi yoksa “tamam kaşı” der, ben de haldur huldur kaşırdım kafamı.

Annemin bitlerimi ayıklayacak diye canı çıkmıştı, kıyamam. Zaten yılsonu gösterisinin ertesi günü saçlar kınalı yapıncak gibi dipten kesildi. O yaz uzat uzat bir türlü uzamadı. İlkokula kısacık saçlarla başlamıştım. Herkes beni oğlan çocuğu zannetmişti, çok kıl olmuştum ama asıl ablama gıcık olmuştum. Kardeşim aynı evde yaşıyoruz insan bir bit kapmaz mı? Yok, Allah seni inandırsın kapmadı. Kız benim gibi halktan değil asil soydan geliyor:)) Sonraki yaz anneannemlerin bağ damında geçirdiğim bir hafta bana pirelenme şeklinde geri döndü. Ablam yine yırttı! Zira eve dönmeden pirelerim temizlenmişti.

Çocuktur bitlenir diyeceğim ama koca kadınken uyuz oldum ben a dostlar!!!

Merak edenler geçmişe bir tık...

Ömrü hayatımın en kısa saçlı fotoğraflarından biri koyup kaçarım, ilkokul 1. sınıf, 23 nisan şiiiri okuma ekibi en sağdaki benim, saçlar hala uzamamış, kurdele filan takmışım, hani kız çocuğuyum ya:)) O saçlar Allah seni inandırsın iki sene uzamadı, şimdi röfle yaptırıyoruz ya iki ayda üç parmak çıkıyor şerefsiz, sonra gör dötüm kuaför yolları! PEH!





9 yorum:

ayak izleri-sevgi dedi ki...

:)) vay be ne günlerdi.. çift taraflı kare taraklar olurdu.. bir tarafı sık bir tarafı daha seyrek.. :)) onlarla tararlardı saçları.. bitli sirkeli dolanırdık.. sahi nerde bu bitler şimdi.

Gulcin dedi ki...

ahhh okurken bile kasinmaya basladim yeliz be! nereden buldun cikardin bu konuyu :)

Elif dedi ki...

Hepimiz o yillarda ayni yoldan gecmisiz be Yeliz'im..annemin annanemi yardima cagirdini hatirlarim..saatlerce bit ayiklamaya..iyyy ne igrenc gunlerdi bee

kuzunun annesi dedi ki...

bende keltoş olmuştum :))

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Eski gunler deyince su an yasadıgım hissiyatı, Sizi ve burayı takip edenleri cok yakın buldugumdan paylasmak istedim. Eski gunlerde acaba annelerimiz; hem is yerinde basarılı olucak, tum isleri biterecek gunde bilmem kac maile telefona vb cevap verecek, aynı zamanda televizyondaki dizilerin hepsini takip edip yorum yapabilecek, interneti takip edecek, hem evinde cocuk bakacak, hem yemek temizlik yapıp hem bulasık camasır yıkacak, kocasına vakit ayıracak, bu sırada kitap okuyacak, spor yapacak, kilosuna dikkat edecek blaaa blaaa olacaklarını dusunmusler midir? Simdi ben bu super kadın,anne vb sorumluluklarından bunaldım, ama cevremden surekli olarak bu beklentilerin oldugunu hissediyorum. Bu konuda ne yapabilirim, yardımcı olabilir misiniz? Cunku okudugum kadarı ile siz bu konularda gayet iyi idare ediyorsunuz :) Bunun icin de sizi takdir ediyorum,Sevgiler Defne...

nil dedi ki...

Başlığı görünce, aaa bitlenceğiz dedim içimden,malum ablan kadar asalet olmadığından bende ve oğlumda:) Arca bitlendi sandım.Kıyamam izin istemişsin ya kaşıyabilir miyim diye, his yaptım, harbi saf çocuklardık be ya...

yeliz dedi ki...

sevgili defne yorumunu şimdi gördüm, uzun uzun cevaplayasım var... bir ara mutlaka

yeliz dedi ki...

sonradan cadı olduk di mi:)))

yeliz dedi ki...

var var sevgi hala var:)

elif, hayat siz de brutus:))

gülçin ben her sabah kaşınıyorum böyle radyoda reklam çıkınca