22 Mayıs 2013 Çarşamba

Çocuklar tekrarları severler : “Süper Kurti”

Arca ilk defa bir kitabı üst üste yedi kez okuttuğunda, “bu ne be!” demiş, sonradan bu küçük insanlar hakkındaki gerçeği öğrenince fazla ses etmemiştim.

Tekrar, küçük çocukların öğrenme biçimdir.

İyi tarafından bakalım, bir süre sonra biz de kitapları ezberliyor ve metinden kafamızı kaldırıp nefis çizimlerin tadını çıkarabiliyoruz. (züğürt tesellisi:P)
Julia Donaldson bence gelmiş geçmiş en muhteşem çocuk kitabı yazarı. Özellikle akılda kalan “tekrar”lar ve ahenkli kafiyeler konusunda usta bir kalem. Kadim çizeri Axel Schaffler'ı da es geçmemek lazım. O pörtlek gözlerin maaile hastasıyız.

Julia Donaldson’ın kitaplarını anlatmaya aslında “Tostoraman”dan başlamalı, “Kasabanın en şık devi”nden devam edip “Maskeli Fare” ve hatta “Salyangoz ile Balina”ya kadar uzanmalı. Arada “Nohut Oda Bakla Sofa”yı, “Minik balığın okyanus macerası”nı, “Pırtık Tekir”i ve pek tabii “Değnek Adamı” da unutmamalı. Hepsine sıra gelecek. Değil mi ki bütün kitaplarını okuduk, sevdik, hepsine bayılıyoruz, Julia Donaldson için ayrı bir köşe bile yapabiliriz gönlümüzde.

Bugün ise en tazesinden bahsedeyim diyorum: “Süper Kurti”

Süper Kurti pek güçlü, pek yardımsever bir solucandır. Kimin başı sıkışsa Süper Kurti oradadır. Herkes ona bayılır. Gel gör ki, kertenkele ve uşağı Karga pek kötü kalpli, define bulsun diye kaçırıyorlar, büyülüyorlar Kurti’yi. Evvelden yardımlarına koşmuş olduğu tüm dostları birlik oluyor, kahramanları Kurti’yi bir güzel kurtarıyor.

Kitabın öyküsü nefis, aksiyonu bol. Hem iyi hem kötü karakterler mevcut, mutlu son da cabası. Çizimleri desen, tüm bunların üstüne kaymaklı ekmek kadayıfı. Ama Arca’nın en sevdiği kısım sıklıkla tekrarlanan aşağıdaki satırları.

"Upuzundur Süper Kurti,
Hem akıllı, hem kuvvetli
Kıpır kıpır duramıyor!
Kıvrım kıvrım kıvrılıyor
İşte geliyor Süper Kurti
Yoktur onun bir benzeri."

Çok açık söylüyorum, hangisinden başlasak, hangi kitabını alsak, filan demeye gerek yok! Zira Julia Donaldson’ın yazdığı öykülerde boş yok. Ben daha okuyup da sevmeyen çocuk görmedim.

Ve son bir not. Julia Donaldson eylemlerim sürecek bu daha başlangıç : ) nihohhahaha!

Yazar hakkında küçük bir bilgi: Julia Donaldson hakkında bir araştırma yapmış ve çocuğunu kaybetmiş bir anne olduğunu öğrenince çok üzülmüştüm. Öyle güzel öyle içten öyküler yazıyor ki, umarım evladı bir yerlerden keyifle dinliyordur.

Süper Kurti
Yazan: Julia Donaldson
Çizen : Axel Scheffler
Çeviren : Ali Berktay
Yayınlayan: Türkiye İş Bankası yayınları
Yaş aralığı : +2

Ntvmsnbc.com'da yayınlanan yazılarımdan...

4 yorum:

Fatma dedi ki...

Deniz'de çok seviyor Süper Kurti'yi tekrar tekrar okutturuyor ama en çokta ilk göz ağrsıTostoromanı seviyor ve kitapların her birinde bir yerlerde gizlenmiş tostoroman resimlerini bulmaya bayılıyor:))

yeliz dedi ki...

Aynen aynen:))

coraline dedi ki...

ya julia ablanın o tekrarları beni fitil ediyor, bence çok gereksiz sürekli tekrar tekrar tekrar, hele bazı kitaplarının hikayelerine de hiç gitmiyor bence. bu da naçizane fikrim :)

yeliz dedi ki...

Ay ben de sevmiyorum ama bu veletler seviyor galiba bu yüzden jd mutlaka tekrar kullanıyor
Bak ama bu kitaptaki tekrarlar sinşr etmşyor ahenkli ve güzel tekrarlar yapış allah için:)))