5 Şubat 2014 Çarşamba

Ustam ve ben

Elif Şafak hakkında duygularım karışık. Saygı, takdir tamam. Ben Türk kadın yazarları kayırıyor muyum ne?

Diğer taraftan kitapları hakkında o kadar çok yazılıp çiziliyor ki, ilk çıktığı günlerde katiyen okumak istemiyorum. Kitaplarının özgün olmadığı hakkındaki söylentiler öyle planlı programlı geliyor ki bana, bunun bile PR çalışmasının bir parçası olduğuna inanıyorum. PR tabii ki bir kitabı değersizleştirmez ama nasıl diyeyim bu kadar planlı programlı olması, bu kadar çok sattırmaya meyletmesi benim nazarımdaki samimiyetine zarar veriyor. Elif’in çok da umurundaydı peh:P


Bu defa farklı oldu, bu defa merakıma yenildim ve kitap da elimin altında olunca… Hayır D&R mağazalarının “Ustam ve ben” kulelerine kayıtsızdım ve her zamanki gibi satın almakta acele etmedim, sadece Bumerang’ın yılbaşı hediyesiydi, söylemesi ayıp imzalı:) Geçtiğimiz haftayı beraber geçirdik.

Mimar Sinan’ın kalfalığına erişmiş bir filbazdan masallar okumuş gibi oluyorsun. Başrol filbaz ile Sinan. Yardımcı oyuncular umumiyetle padişahlar, sultanlar, vezir-i azamlar… Fonda İstanbul, Osmanlı’nın muhteşem yılları ve sonrası.

Okurken yazarlar ve kitaplarıyla ilgili garip bir takıntım olduğunu fark ettim. Nasıl bu fikri buldu? Nelerden etkilendi? Dedikodulara kulak tıkayamayanlar başka bir kitaptan etkilendiğini söyleyebilir. Demem o değil. Yani esinlendiği söylenen öyküden mi ilham aldı gerçekten yoksa bu aralar ziyadesiyle etrafımızı saran o Osmanlı trendinden mi, Muhteşem Yüzyıl dizisinden mi? Nasıl doğdu kitap fikri? Üç yıl boyunca üzerinde çalıştığı araştırma yaptığı söyleniyor.

Benim gibi tarihe meraklılar sever, garanti! Ama teknik detaylara takılmayacaksın. Masal dinler gibi, okuyacaksın, beklentiyi yüksek tutmayacaksın. Nitekim benim bile okurken fark ettiğim, bir mimarın uzun uzun metne döktüğü mantık hataları, anlatım bozuklukları say say bitmez. Ben saymayacağım, buradan okunabilir.

Açıkçası başlarken edebi bir eser okuyacağım düşüncesindeydim, hataları görmezden geldim. Yoksa ayrı yazılması gerekirken bitişik yazılan “dahi” anlamındaki “de”ler gibi düzeltmeden duramaz kafayı yerdim.

Diğer Elif Şafak kitaplarına nazaran daha mı basitti? Daha mı sürükleyici? Daha az mı edebiydi? Açıkçası karar vermekte zorlandım. Elif Şafak’ın dediği gibi okuyun kendiniz karar verin. Aslolan okumaksa gerisi teferruat diyeceğim.


26 yorum:

Okuyanguzel dedi ki...

Merhaba Yeliz,
"Nasıl bu fikri buldu? Nelerden etkilendi?" cümleni de duyunca artık sana yazmaya karar verdim. Seninle tanışalı bir ay kadar oluyor. Blogcu annenin takipçisiyim. Seninle ilgili bir link vardı. ve ben seni keşfettim. 1 aydır 2008'den bu yana yazmış olduğun tüm yazıları sırayla okuyorum. Evet 2010 yılına geldim.(Senin gibi yoğun bir iş temposuna ve bana aşık oğlan oğlumdan vakit buldukça bu kadar oluyor). Yakında bitireceğim kararlıyım. Ama okudukça bana bu kadar benzeyen bir insan olamaz deyip duruyorum. Farklı bir tip olduğumu biliyorum. Sen de farklısın o yüzden sevdim seni. Ama gerçekten çok benziyoruz. Kitap okuma aşkımız, çocuk büyütme konusundaki yaptıklarımız, çocuklarımıza kitap okuma ile ilgili yaklaşımımız, eşlerimiz, oğullarımızın babalarının tüm çabalarına rağmen her zaman bizi tercih etmesi(özellikle uyuma konusunda), doğumdan sonra erkenden işe başlamamız, emzirme konusundaki takıntımız, cimriliğimiz :), tek çocuk konusunda kararlılığımız(tüm ısrarlara rağmen), fazla kilolar ile ilgili takıntılarımız, kitabın yazarı hakkında yapılan araştırmalar, (özellikle çok beğendiğim kitaplarda yazarı kıskanma var bir de bende)... daha da var ama seni sıkmayayım. Yani iki insan bu kadar benzer birbirine.
Seni çok sevdim ve çok samimi buldum.İyi ki tanımışım diyorum. Bir gün gerçekten tanışmak isterim.
Arca'yı da seni de kocaman öpüyorum.

Unknown dedi ki...

Elif Şafak ismi benim de mesafeli durduğum, herhangi bir kitabını alıp okumak konusunda kendimi ikna edemediğim yazarlardan. Son kitabı çıktığında da aynı fikirdeydim, hele de Arkiteradaki yorumu okuduktan sonra, yani işte popüler kitaplar, yanlışlarda dolu, çok satan falan filan diye kendi kendime yorumlar yaparken, yapmadığım birşey yapıp, marketten indirimli bir UStam ve BEn aldım, mesafeli durduğum bu yazarı kendimce cezalandıraraktan. Okudum mu henüz hayır, elbette okuyacağım, bu sene hafife aldığım, kitaplarını hafif bulduğum( o ne demekse) yazarlarla barışıp okumaya niyetliyim. Ahmet ÜMit ile başladım, sırada AYşe Kulin ve Elif ŞAfak var, bakalım. Ben yine de kitap tercihimi klas klasiklerden yana kullanmayı tercih ediyorum, okumadıysan ZOla'nın Germinal'ini tavsiye ederim, şu an okuyorum...

Keşke Gerçek Olsa dedi ki...

Bu kadına karşı olan önyargımı parçalasam kendisine karşı hissettiğim sevimsizliğe engel olamıyorum. Bunun için de o kendi hayatında ben kendi hayatımda yaşayıp gidiyoruz :)

laleninbahcesi dedi ki...

Elif Şafak benim de kararsız kaldığım bir konu. Kendisiyle tanıştığımda ne kadar mütevazi demiştim hatta resim çektirmemiz için ısrar etmiş. Kitabın neresinden hoşlandığım gibi sorular sormuştu. Okurunu önemsiyor duygusu uyandırmıştı ben de...
Dediğin gibi çokta umrunda 150.000 baskıyla çıkıyor piyasaya:))

yeliz dedi ki...

Ahucum nasıl sevindim yazdıklarına anlatamam. Gülümsedim zira geçenlerde

yeliz dedi ki...

Benim eskileri benden başka okuyan var mıdır diye düşünüyordum.
İnşallah fırsat olur da tanışırız çok memnun olurum
Sevgiler kucak kucak sevgiler:)

yeliz dedi ki...

Her tür kitabı okumalı bence de hepsine şans vermeli kimi seveceğini bilemezsin. Ahmet ümiti çok sevdim ben zira çok geç başladım okumaya ama kitap yazsa da okusam diyorum:) zola hiç okumadım listeme aldım tşkler

yeliz dedi ki...

Böyle bir şey var elif şafak ile ilgili kereviz gibi ya çok seversin ya hiç sevmezsin:) ama elifi sevmeyen de okuyor kitaplarını şahsına münhasır bir yazar:)

yeliz dedi ki...

Ne kadar hoş lale ablcım samimiyetine saygı duydum. Sonuçta tabii beğenmeyen okumaz ama emeği saygıyı hak eder

Okuyanguzel dedi ki...

:)

moriçe dedi ki...

Ahh Elif Safak ile ilgili ön yargısı sonradan oluşmuş bir insanim ben de. Taa ki Aşk'a kadar her kitabını okudum, sevdim. Sonra Aşk çıktı ve inanılmaz popüler oldu. Ama ben hayal kırıklığına uğradım. Çoğu insan Elif Şafak'ı Aşk' la sevmeye baslamisken ben Aşk'la soğudum ondan. Nedenini bilmiyorum kesinlikle. Ustam ve Ben' i alıp okuyasim bile gelmiyor.
dun kitaplığımi yerlestirirken Elif Şafak kitaplarını arka raflara dizdim. Senin de dediğin gibi Elif'in de çok umrunda sanki:)

Deli Anne dedi ki...

di mi ya en güzeli, herkes okusun ve kendi karar versin...

Ebrutir dedi ki...

Elif Şafak konusunda ben de mesafeli olanlardanım. Dediğin gibi P&R çalışmaları kitabı değersizleştirmez, hele ki şu zamanda; ama bir edebi eser için bu kadar P&R bana biraz samimiyetsiz geliyor. Özellikle de İskender kitabında kapağına kendi resmini koyma gafletinden sonra (bence olabilecek en kötü P&R çalışması buydu, çok fazla narsistçe geliyor bana) gerçekten soğudum bu kadından. Ustam ve Ben'i de almayı istemiyorum, eğer ucuza bir ebook'unu falan bulabilirsem bu kitabın alıp okuyacağım. Ama basılı haline 20 küsür vermeyi düşünmüyorum.

yeliz dedi ki...

Bern o aşktan sonra sevenlerdenim;)
Ama sonradan okuduğum eski kitapları daha iyiymiş dedim hatta gazete yazıları:)

yeliz dedi ki...

Evet evet en güzeli

yeliz dedi ki...

Bana da hediye gelmese alır mıydım diye düşünüyorum:)

turkuaz kıyılar dedi ki...

Uzun süredir kitapçılarda gördüğümde elimin gidip gidip geri geldiği ve her defasında yerine başka bir kitap alıp çıktığım bir eser Ustam ve Ben.

Daha önce hiçbir kitabını okumadığım bir yazar Elif Şafak, birinden başlamak istiyorum, bakalım hangisine kısmet olacak?

Mimari yönden veya tarihi kurgulamalar yönünden yapılmış hataların yorumladığı sayfaya yaptığın yönlendirme için teşekkürler zira bilmediğim bir çok şey öğrendim:)

Evet, herkes okusun ve kendi kararını versin, bir kitabın farklı kişilerde yarattığı hisler elbette aynı olmayacaktır, örneğin ben Edebiyat öğretmeni bir arkadaşımın mutlaka okumalısın diye önerdiği Nobel ödüllü bir eser bitiremedim bile, o edebi yönden çok değerli bulunmuş cümleler boğdu beni. Belki doğru zaman değildi, bazen olur bana, okuyamadığım bir kitaba bir süre sonra ikinci bir şans
veririm.

Yeliz senin kitap yorumlarını okumayı çok seviyorum, bu yazılarına gelen yorumları da tek tek okuyorum. Ne güzel paylaşımlar oluyor, hem yazana hem yorumlayanlara teşekkürler, sevgiler...

Asortik Krep dedi ki...

"Elif'in de çok umurunda sanki " Olmalı... Sırf bu yüzden hayranları kadar bir okuyucu kitlesi tarafından okunmadığını düşünüyorum :)
Araştırsın bence.
Ben Baba ve Piç birde Aşk'ı okudum ama onun hakkında fikrim değişmedi,hatta bence dedikodular haklı. İskender sırada bekliyor. Ustam ve Ben'i okumayı düşünmüyorum.Genelde iyi kitap okuyan dostlarım okumasam da olurmuş fikrindeydiler..

Adsız dedi ki...

Yelizcim merak etme bende sıkıldıkca geçmiş yazılarını okuyorum.daha önce okumuş olmama rağmen :) adile

yeliz dedi ki...

adile çok sağ ol:)

yeliz dedi ki...

aynı fikirdeyim, herkese aynı tadı vermeyebilir bir kitap.
benim de yanına yanaşamadıklarım var, kimilerinin ne ağır kitap dediği ama bayıldıklarım var:)
kitap da çok kişisel bir şey
ben teşekkür ederim harika yorumların için.

yeliz dedi ki...

Olmalı... ve Lale ablanın yorumundan sonra dedim ki araştırıyordur herhalde, okurundan uzak olmaya çalışan bir kadın değil. Mizacı mı soğuk geliyor insanllara belki?
Eski kitaplarını okumadım. Aşk ile tanıdım, İskenderi okudum bu üçüncü kitabı. Şöyle söyleyeyim öncekiler daha iyiydi bence. dilimde ruhumda tat bırakmadı ustam ve ben. hatta geçen akşam kulüp toplantısında fikrimi soran arkadaşlara ben de okusan da olur okumasan da demiştim sadece boşver okuma diyemiyorum, beğenen de çok:)

yeliz dedi ki...

unuttum yazmayı. bence eskilerinden başla. Baba ve Piç'i öneriyorlar, Bitpalas çok iyi diyorlar. Bende Araf var ama henüz okumadım. Son yıllardaki yüksek tirajlı iskender gibi eserlerini sonraya bırak derim. Aşk da güzeldi, ben ilk aşkı okumuştum

Gulcin dedi ki...

ben de okuyorum ben de onlari okumak da baska keyif :)

Gulcin dedi ki...

morice +1. Asktan sonra ben de bir daha eski tadi alamadim. Ne keyifle okurdum eskiden. Ama simdi kitaplarina yanasamiyorum bile. keske eskisi gibi lasaydi. Bir de kitabin ismi beni bir itiyor ne yalan soyleyeyim. Alakasi yok biliyorum ama cagrisim iste ne yapayim :)

turkuaz kıyılar dedi ki...



Aşk alıpda okuyamadığım bir kitap, bir sene oldu belki alalı, kitaplığımda okunacağı günü bekliyor.

Ben senin tavsiyeni dinleyip Baba ve Piç'den başlayacağım sanırım:)

Tekrar teşekkürler...