15 Temmuz 2013 Pazartesi

Genel istek üzerine… Mantarlı karides güveç tarifi

Genel istek derken Emine Beder, Devletşah kardeş, Portakal ağacı filan gibi aşçılardan bahsetmiyorum. Onlar kadar muhteşem yemek yapan annemi ve İlker’in annesini kastediyorum.

Evet ikisi de nefis yemek yapar. Ama balık sofrası kurulacaksa karides güveci ben yaparım! Söylemesi ayıp havamdan geçilmez. Bu ikisinin bilmediği tek tarifim var, bu da bana bir ömür yeter kanımca.


Geçen fotoğrafını çekip de sosyal medyada paylaşınca ulen ben bunun tarifini yazsam ya bloga dedim. Düşün ki bir tarifim var, annemin ve İlker’in annesinin takdirini kazanmışım ama blogda göğsümü gere gere anlatmıyorum, olacak iş değil!

Sarımsağı incecik rendeliyorsun tavaya, iki diş kafi. İnce kıyılmış biberleri de tavaya koyup az zeytinyağında soteliyoruz. Sarımsağın kokusu mis gibi çıkıyor, koklayacağım diye yakmayasın ha! Mantar şart değil, illa ki balıkçılarda yediğimden olsun dersen birkaç mantarı incecik dilimleyip biberlerin pişmesinin akabinde tavaya atabilirsin.

Öte yanda küp kestiğin domatesleri sularıyla birlikte tavadaki malzemenin tamamıyla buluşturuyorsun, iyice salsın çeksin suyunu ama çok kuru da bırakma. Karidesler hafifçe haşlanmış bekliyor olacak domatesin pişmesini. Tuzun miktarını bilmiyorum vallaha, bir zahmet göz kararı atıverin, onu da bana sormayın! Bu arada fırını 200 C’ye getirip kaşar peyniri rendelersen, tavaya eklediğin karidesleri bir iki çevirip güveç kabına aldığında fırın çok ısınmış olur.

Bababbabak zamandan tasarrufun sırrını bile veriyorum hey yavrum hey!

Güveç kabındaki tüm malzemenin üzerine kaşarı, birkaç dilim de tereyağını ilave ediyorsun. Kaynayasıya kadar fırınlayıp üzeri kızarasıya kadar da ızgarayı açıp sofraya oturabilirsin.

Evet lezzet müthiş ama kendine hakim ol! Arkadan balık gelecek, mideni bandırdığın ekmek ile doyurma pişman olursun : )

3 yorum:

lale dedi ki...

Yeliz,biz balıkçıda,balıklar gelmeden doyarız,şef daha balık var der ama biz yok kalamara,yok karides güvece saldırırız...Dolapta donmuş karides var, raconunu bozar mı? güvecin yapsam:)

morkalemlik dedi ki...

hep merak ettiğim bir tarifti,
Balıkçılardakine bayılırım. Kalamar tariflerim hep hüsranla sonuçlanınca karidese hiç el atamadım.
Sevkilim de bayılır

En kısa zamanda denenmek üzere not alınıyor efendim.

Garanti tarif için teşekkürler :))

Sevgiler

Sevimin Aşkanasi dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerine sağlık, sitenizi izlemeye aldım bana da beklerim.