15 Eylül 2021 Çarşamba

Aşı karşıtı doktor

 Aşı karşıtı cahille, entelektüellerle, aşı ayrımcısı miiliyetçi tiplerle karşılaşmıştım da, bir doktor ile hiç karşılaşmamıştım, bugüne kadar. Ve bugün gerçekten Arca’yı doktora götürenin ben olduğuma sevindim, zira İlker adama dalardı. 

Efendim olay şöyle cereyan etti. 


Arca’nın iki -üç haftadır alt bacakta antrenmanları sırasında ağrıları oluyordu. Hocaları buz tatbik ettirmişler, hatta 1-2 maça gelme dinlen demişlerdi. Ağrılar bir türlü geçmeyince, doktora götüreyim bari dedim. Genel kanı büyüme ağrısı ama allah muhafaza emin olmak lazım. şansıma Facebook’ta kalmamın tek sebebi Turkish Expats in Belgium grubunda birisi aynı yaşlardaki oğlu için gitmekte olduğu doktoru önerdi. Adamın uzmanlık alanı tamamen sporcu ortopedisi. Harika!


Bugün tam vaktinde gittik, yarım saat bekledik ama alıştık artık, bu memlekette beklemek bir norm. Neyse doktor bizi aldı içeri, sağ olsun hem Flamanca hem İngilizce bir Arca’ya bir bana güzelce hitap ediyor. Gerçi adam maskesiz filan, kıllanmam lazımdı… 


Arca şikayetlerini anlatmaya başladı, adam Covid aşısı oldun mu diye sordu, ben büyük bir gururla eveti yapıştırdım. Adam delilik bu yaptığınız, saçmalamışsınız! Bu yaşta çocuklar aşılanmamalı! Diye saydırmaya başladı. Evvela müthiş tırstım. Niye çünkü..

Arcanın şikayetleri ile ilk doz tarihi çok yakın.

Adam -şimdilik- çocuklardan bahsediyor ve adam doktor ayol!

Bir de demez mi bana bu şikayetlerle gelen ne çok aşı mağduru var biliyor musun!

Hadi bakalım buyur burdan yak. 


Derin bir nefes aldım, ya görüşlerimin uymadığı bu adamı benzetip kavga edeceğim, zaten yarım saatimiz bekleme odasında geçmiş, bir yarım saat de tartışacağız ve büyük ihtimalle bir yere varamayacağız… ya da “hay allah yaptık bir hata artık napalım doktorcum sen bizim oğlanı bir muayene et bari”ye bağlayacağım. 


Ana yüreği ve iflah olmaz diplomasi yeteneğim, dümeni ikinciye kırdırdı fakat en şirin üsluptan lafımı da soktum. “Yani şimdi siz tabii çocukları düşünüyorsunuz da, sizin devletinizden davetiye geldi oğluma, sizin devletinizin okulu aşı gerekliliğini ve okulda aşı biriminin kurulacağını ingilizce dahil dört ayrı dilde resmi yazıyla velilere bildirdi, benim oğlum 2 yaşında akciğerlerinde oluşan kist yüzünden bir ay hastanede tedavi görmüş bir çocuk olduğuna göre , kaldı ki aşı demek toplum sağlığı demek, ben çocuğumu bu veriler ışığında aşı yaptırmakta kendimi haklı buluyorum. Siz çocuklarınıza aşı yaptırmamışsınız, siz aşı oldunuz mu? “ 


“Hayır ben covid geçirdim, bağışlıklığım var.”

“O zaman thank god!”


Devlete yazılar vesaire bir dolu şikayetlerde bulunmuş ama devlet cevap bile vermemiş, çok yaralı bu konuda. Napsın muayeneye gelenlerde farkındalık yaratmaya çalışıyor.


Çok uzatmadan muayene etti. Küçük bir olasılık MR filan isteyebilirim ama kısa zamanda çok hızlı büyümüş bir çocuk olarak şimdilik bir iki ay jel+spor yapmama şeklinde takip edelim, geçmezse detaylı tetkik isteriz dedi. 


Dedim aşı mıymış sebep? Dedi yok değilmiş. Tüm içtenliğimle gülümsedim. 


Anlaştık biz. 


O aşı karşıtlığına devam edecek, ben onu sallamayacağım, kendi devleti sallamamış ben sallamasam sallamaz herhalde :)


Ulen bu tür vakalarda uzman, kolay ulaşılır, hem ingilizce hem flamanca konuşuyor hem de tavsiye edilmiş bir doktoru, bu ecnebi memleketlerde aşı karşıtı diye harcayayım mı adamı. Allah vere de dediği gibi jelle filan geçicerse evladımın ağrısı, var ya insan korkuyor, ana yüreği. 


İşte böyle… bizim oğlan bir süre yeşil sahalardan uzak kalacak. Tam da efsanevi goller atmaya başlamıştı.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok geçmiş olsun Yeliz. Büyüme ağrılarını ben de arkadaşlarımdan duymuştum. Yakında geçer inşaallah. Doktor böyle düşünüyorsa biz ne yapalım kime inanalım. Hülya

okuyanguzel dedi ki...

Çok geçmiş olsun.

pelinpembesi dedi ki...

çok geçmiş olsun, bence de yaşı itibariyle büyüme ağrısı. ama insanın çocuğu
olunca tüm keyfi kaçıyor, öyle iyi anlıyorum ki. ama bu karşıtlık, ikilem
bilirkişilerden gelince iyice tedirgin oluyoruz biz normal vatandaşlar.

Kiremithanem dedi ki...

Spor bir etkinliğin ardından hastanede 8 gün boyunca kalmıştık kızımla..Çok geçmiş olsun.

Leylak Dalı dedi ki...

Arca yaşlarındayken bende de olmuştu, M.Ö. ama hatırlıyorum bak, annemler telaşlanıp hastaneye götürmüştü. Röntgen vs çekildi, sonuç büyüme ağrısı...

yeliz dedi ki...

vallahi ya basimdan asagi kaynar sular akti.

yeliz dedi ki...

oyle maalesef, aman insallah buyumu agrisidir da gecer gider biz de rahatlariz

yeliz dedi ki...

of size de cok gecmis olsun. buyume caginda ne kadar korkuyor insan.

yeliz dedi ki...

insan cok telaslaniyor vallaha. buyudukce dertler de buyuyor :(

yeliz dedi ki...

tesekkurler