25 Mart 2009 Çarşamba

1. Ay kontrolü


Dün Arcanın 1. ayı doldu. İnanılır gibi değil!! Çok doktor aradım. Sevgili Hülyanın Tunayı götürdüğü kliniği duymuştum ama prof un pek ilgili olmadığından da haberim vardı. Bizim işyerinde 2 yaşında çocuğu olan arkadaşım geldi aklıma, kendisinden sünnet kliniği önerisi de almış, memnun kalmıştım. Kafamıza uyan tarzda (prof olmasın, genç, çocuğu olsun, şefkatli ve deli gibi sorularımıza sabırla cevap versin...) bir doktor olduğu izlenimi uyanınca hadi dedik götürelim.
Hakikaten iyi bir doktor çıktı, yani ilk izlenimimiz böyle. 10 aylık bebeği varmış. Çok konuşkan birisi. Önce hadi dedi anlatın başınızdan geçenleri. Sarılık ve sünnet maceramızı anlattık. Hastane doktorunun verdiği ilaçları, vs... Tamam dedi şimdi davranışlarını anlatın hem sizin hem Arcanın. Açıkçası biz sağlık konuşacağız sanıyoruz bu kısma çalışıp gelmiştik:) şaşırdık ama hoşumuza gitti. Dedi ki çocuğun ruh sağlığı acayip önemli, sağlığı biz hallederiz nasıl olsa. En fazla 1 ay gecikme ile müdahale edilir önemli olan davranışları. Anlattık. Gece uyuyor, gündüz pek uyumuyor. Gaz olayı var, belli saatler huysuz. Uyursa 3 saatte (gece 4 saate çıkıyor) uyumazsa 2 saatte bir emziriyoruz falan filan. Nem cihazına pek sıcak bakmıyor ama yine de siz bilirsiniz dedi. Hırlaması burun tıkanıklığından.
Arkadaş boya gitmiş biraz 54 cm olmuş, kilosu 3600 gr ki toparlanmış, anne sütüne devam dedi, pek keyiflendim. İlave mamaya hiç kanım ısınmamıştı. Pul pul dökülen derileri için de şimdilik sebamed bebeyağı iyidir ama bu dert bitince kozmetik önermiyoruz dedi. İyi bana uyar, haz etmiyorum zaten. Yüzündeki kırmızı döküntüler normalmiş. Annelerin pamukçuk dediği dudaktaki beyaz şey meğer emmekten kaynaklanan bir tür nasırımsı birşeymiş yani sorun değil. Oh çektim. Pamukçuğun bebeğin canını yakan ve beslenmesini engelleyen birşey olduğunu okumuştum. Kilo kontrolüne devam. Evdeki tartı, higrometre vs gibi ekipmanlara gülmedi hatta bizim için yoo pimpirikli değilsiniz bile dedi. Sallayarak uyutmanın çocukta kötü bir etki yaratmayacağını ebeveyne sıkıntı yaratacağını söyledi. Ama yatağında uyutabilmemizin iyi birşey olduğunu, kucağa almamaya gayret göstermenin gereksiz olduğunu anlattı. Kucaklanan bebeklerin özgüvenlerinin daha yüksek olduğunu söyledi. Biz biraz kasmaktayız da kucağa alışmasın diye:)
Ne diyeyim, keyiflendik. Hani sınav notu açıklanan öğrenciler gibiydik. Arca aşının etkisiyle ana kucağında uyuyakalınca hadi dedik yemek yiyelim. Oğluşumuz bize müsaade etti ve ilk defa dışarıda yemek yedik. Yeaaay!!!

9 yorum:

ruhdagı dedi ki...

Maşallah çok güzel bir bebek Arca.
1 ay oldu mu gerçekten? Zaman nasıl akıp gidiyor.

İmrenerek okuyorum Yeliz. Bazen gözüm korkuyor ama gerçekten senin bloğunu bulmak bana bebek konusunda çok iyi geldi :)

Arca'ya bir sürü öpücük, sana ve eşine kolaylıklar!
Bütün sınavlardan geçer not almanızı dilerim :)

Ozguranne dedi ki...

Maşallahhh çok sevindim:)

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

valla 1 ay olmuş bile. böyle böyle bir bakmışsın 5,6,7.aylardasın.. doktorun adını bana emaille atarsan çok sevinirim.

Adsız dedi ki...

ne guzel yaa masallah arcaya..

darisi bizim basimiza :)

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bu arada arcaya dikkatli baktım da. tam erkek ayol bu..

gunebakan dedi ki...

sevgili yeliz, blogunu tesadufen gordum ve okudum. ben 6 yasinda bir kiz annesi ve 2. kizima hamileyim. sana nacizane tavsiyem, kucaga alismasin diye kasma ne olur. doktorunuz kim bilmiyorum ama cok dogru soylemis. ben cinarli hast.de dogum yaptigim vakit, oradaki hemsire bana sakin alisir diye kucaga almamazlik yapmayin, yasaminin ilk aylarinda, sevgiye ve kucaklanmaya cok ihtiyaci var, her agladiginda kucaklayin demisti. zaten emeklemeye baslayinca kucaginda bile durmayacak. kendini guvende hissetmesi icin, surekli fiziksel temasiniz olsun. bici bici yaptirdiktan sonra ozellikle ciplak kucaklayin. sizi hissetsin. evet biraz kucak delisi oluyorlar, birkac ay yoruyorlar ama cabuk geciyor, o yorgunluklar da unutuluyor.
bebegini gule gule buyut. masallah diyorum, cok guzel bir bebekmis. ayni sehirde yasiyoruz bu arada:)

Yesim dedi ki...

Aferin yakışıklı Arca'ya, ne çabuk geçti 1 ay vay be :) Doktorunuzu ben de sevdim, alın tabi kucağınıza mis gibi anne kokusuna doysun minik Arca :)

enne dedi ki...

Üçüncüyü doğurasım geldi:))) Kucağa alma konusunda ben de günebakan'a katılıyorum. Ne zaman isterse alın, büyüyüp dana gibi olunca zaten o istemiyor kucaklanmayı:) Hamilelik günlerini okurken şimdi 1 aylık oldu bile delikanlı, vay be, bloglarda hayat ne çabuk geçiyor:)))

yeliz dedi ki...

sevgili ruhdağı,
bir yandan çok hızlı geçiyor hayat doğru. Ama arca yaygarayı basınca ve bir türlü susmayınca geçmek bilmiyor:)
Özgür, kiraz, hülya
çok teşekkürler... Kirazcım ben de Özlemin Özgürün birinci ay kontrollerinde aynı senin gibi diyordum:) Hülyacım doktoru gönderdim mailine az önce.
günebakan ve enne,
çok güzel yazmışsın, teşekkürler. bıcı sonrasını da denedim. Hatta şimdi sabahları çıplak göğsümde hemen uyanmanın ardından 15 dakika kadar tekrar uyuyor, uyandığında sanki gülümsüyor:)

yeşimcim,
çok teşekkürler, bizim miniğin senninki gibi kocaman olduğu günleri göresim var