1 Mart 2012 Perşembe

3 yaş anasının anatomisi ve babasının babatomisi karşılaştırmalı özel sayı

Biz sihirli 3 yaşın bebemize kuş kondurmasını umaduralım, ana-baba da kendini geliştirmekte.


3 yaş itibari ile cinsiyet farkındalığının yanı sıra ana-babanın da anatomi ve babatomisi tamamen ayrışmakta.

Anatomik yapı, "outdoor activity"e yatkındır, her gün dışarı çıkmak ister. Dışarı çıkmak için bahaneler bulur, bakkala, manava her yere çocuğu elinden tuttuğu gibi sürükler, hiç üşenmez. Bebesi çıkmayalım diye yalvarır, anası gezelim diye tutturur. 3 yaş anası, temiz havanın gerekliliği tezinde inat ededursun, uzmanlar bu hassasiyetin altında yatan nedenin evde çocuğu oyalama becerisinin eksikliğine bağlıyor. Zira hava dışarı çıkılamayacak kadar kötü olduğunda, 3 yaş anasını soğuk terler basıyor, “ulen ben bu çocuğu evde nasıl oyalayacağım” telaşı panik atağa dönüşüyor. 3 yaş babası ise, evde çocuk oyalama konusunda gün geçtikçe kendini geliştiriyor. Aynı uzmanlar, babatomik yapının tembelliği ile bir ilişki kuruyor.

3 yaş babası, yumuşak bir kalbe, düşük desibelli bir sese sahiptir. Kendisine pek yüz vermeyen evladını kazanmak için bıraksan saatlerce uzun uzun sebep sonuçları anlatabilir. Bazen o kadar uzun konuşur ki bebesinin uyuyakalmasına ramak kala annenin yüksek tondan sesi sahneye atar kendini. Anatomi despotluğa yatkındır. Gözünü gözüne dikip de hötlemeye bayılır. Yaptırım, tehdit, gözdağı verme, aba altından sopa gösterme konularında kimse eline su dökemez! Rahattır, bilir ki bebesinin gözü anasından başkasını görmez.

Uzmanlar anatomik yapının bebeye zarar verici sakarlığını tespit ettiğinden beri kudurmalı oyunlar anne tarafından rafa kaldırılmıştır. Ne de olsa bebenin büyüdüğünü hepimiz görmek isteriz. Anne tarafında icra edilen en aksiyon yüklü oyun saklambaçtır. Ancak son oyunda annenin icat ettiği saklanma yerine girerken sıkışınca, annenin döt bölgesinde konuşlanmış fazla kiloları babanın alay konusu oldu. Dahası bu nefis saklanma yerini çok beğenen cüce, sürekli oraya girer oldu. İşin kötüsü girebiliyor ancak çıkamıyor. Yaratıcılıkta anne kadar başarılı olamayan 3 yaş babası, umumiyetle kudurmalı oyunları özellikle de annenin henüz işten dönmediği saatlerde tercih eder. Zira annenin kalbi boğuşmalara dayanabilecek güçte değildir. Babatomi bir boğuşma ve kudurma makinasıdır.

TV sesine son derece duyarlı ve gıcık anatomik yapının aksine baba televizyon sesi olmadan yaşayamaz hatta uyuyamaz. Hani 30 küsür sene önce doğmamış olsa, anası bunu televizyonla uyutmuş, televizyonu uyku probu yapmış diyebilirsiniz. Öte yandan cücenin arabalarını bir yerlere vurmasına kesinlikle tahammül edemez. Anatomik yapı ise araba kafasına vurulmadığı takdirde çocuğunun çıkardığı sesleri fark etmeyecek şekilde tasarlanmıştır.

3 yaş anası hikayeler uydurur. Bu aralar favori hikaye, arı sütü katkılı iştah arttırıcı balı, bir sihirbazın çok özel sihirli karışımlarla hazırlamasını konu alıyor. Gözleri kocaman açılmış, ormanın derinliklerindeki ıssız kulübede sihirbazın sihirli sözler ve özel iksirlerle balı nasıl kazanda karıştırdığını uzun uzun dinlerken kaç kaşık kaktırıldığını ne anne ne de cüce biliyor. 3 yaş babasının bu tür kaktırma çalışmalarını anneye bırakalı çok oldu.

Anatomi fotoğrafçılığa babatomi kameramanlığa yatkındır. Annenin bilgisayarında milyon tane fotoğraf vardır, babanınsa telefonunda yüzlerce video.

3 yaş anası kitap okur bebesine, babası dergi bakar bebesiyle.

........ Uzar gider.........

Her şey bir tarafa … Anatomi ve babatomi ilminin ortak noktasının cüceyi çok ama çok sevmeleri olduğunu söylememe bilmem gerek var mı?

8 yorum:

ayak izleri-sevgi dedi ki...

:)yine döktürmüşsün.. iki tarafın farklı davranışları, zevkleri çocuğun ruhunda farklı renkler oluşturuyor işte ne güzel..:))
ama şu sakar anne kısmına çok güldüm yaww:)) sahi gerçek mi o :))

yeliz dedi ki...

100% gerçek öz be öz yeliz... çok fena anılarım var çok:(

flzpink dedi ki...

Dengesiz bir ikizler annesi olup zaman zaman delleniyor, devamında da vicdan azabı duyuyordum. Okuyunca yüreğime serin sular serpildi valla :))

Fikriye Filtresiz dedi ki...

Bayıldım! Bir de tecrübeyle sabittir ki bu outdoor activity eğilimi doğumla başlamakta, çocuğun gelişimiyle ve yaşıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Bütün hafta akşama kadar kreş mesaisi yapan çocuk Cts evde oturup bütün gün oyun oynamak istese de anne kalbi fikrine bile dayanamadığı bu kısırdöngüden derhal kurtulmalı, çocuklar sürüklenmek suretiyle çarşı pazarda oyalanmalı, bir an önce akşam olmalı, çocuklar babanın birikmiş ve patlamaya hazır enerjisine teslim edilmeli ve uyku saatinin gelme süreci hızlandırılmaıdır. Histeriyle yatağına zaptiyelenen çocuk uyuyunca anne, en çok uyurken sevdiğini düşündüğü bu melek yüzlü yaratığın suratında vicdanını sorgulamalıdır!

k.i.s.d. dedi ki...

Sizi ailecek ruyamda gordum Yeliz. Hatta Ilker esime cok benziyordu sasiriyodum falan.. hayirdir insallah.. Diyet ve kklo mevzusundsn mi geldim acabaz bu noktaya.. tuhaf..

Evren dedi ki...

:))))))) Cok guldum yav; bu anatomi-babatomi serisi harika olmus!

yeliz dedi ki...

flzpnk, aynen vicdan annenin doğasında var maalesef.

alışveriş danışmanım bugün su çiçeği teşhisi konan Arca için doktor evden çıkmayacak dediği an kafayı yiyecektim. tamamen kendim için:)

kübracım sana maille uzun uzun ilkerin diyet olayını anlatacağım. Var ya aslında biraz benziyorlar eşinle ilker, sen ilkeri görmemiştin değil mi?

evrenim öperim... deterjan konusunda da cevabını okudum, alternatifler olması güzel, TR'de de var mı diye araştıracağım evrencim.

ÇokBilmiş dedi ki...

Aha, aynı biz :)