12 Şubat 2013 Salı

Büyük ayı Küçük ayı serisi : Mesaj ama kime?

Arca hemen hiç kitap seçmez. Eve ne gelse itinayla üç beş defa okutulur, özümsenir, kitaba belli bir süre çok fena sarılır, bir süre böyle gider. Serisi varsa kitabın illa ki istenir, pek tabii alınır, bir posta da yeni gelen kitap ile aynı süreçlerden geçilir.

Gel gör ki gözüne soka soka mesajı dayayan kitaplardan pek haz etmez. Ne kadar sararsa sarsın o kitaplar hep yan rafa şutlanır. Misal "cesur böğürtlen"... Arca çok kısa bir süre sarar gibi olup sepetledi kitabı.
Kötü bir tarafı var bu tarz kitapların, sen gözüne almasını istediğin mesajı sokuyorsun ama çocuk aslında canı ne isterse onu alıyor. Mesela "cesur böğürtlen"de verilmek istenen asıl mesaj "yeni lezzetler deneyin" ama kitabın başında Böğürtlen'in pek çok yemeğe bulduğu bahaneler mesajdan daha çok kalıyor çocuğun aklında. Baktım geçenlerde sevdiği yemeklere bile Böğürtlen'in bahanelerini sıralamaya başladı. Çok üstünde durmadım. Kitap da arşivde yerini aldı, sen sağ ben selamet:)

Dur yav ben başka bir kitaptan bahsedecektim, güme gidiyordu neredeyse. Arca’nın Martin Waddell’in naif öykülerden oluşan serisi “Küçük Ayı-Büyük Ayı”yı neden çok sevdiğini buldum sonunda! Evet tamam gözüne mesaj sokmuyor. Ama Arca’nın gözüne sokmuyor mesajı…

“Eve dönelim, Küçük ayı”, karlı ormanda yürüyerek eve dönen Küçük ayı ile Büyük ayıyı ve Küçük ayının yol boyunca duyduğu sesleri anlatır. Büyük ayı, Küçük ayıyı hep dikkatle dinler ve onun sözlerine çok önem verir. Yorulan Küçük ayıyı omzunda taşır. Mevsim kıştır : )

“Aferin, Küçük ayı”, ormanda keşfe çıkan ve ona her adımda destek olan Büyük ayıyı anlatır. Büyük ayı keşif sırasında dereye düşen Küçük ayının cesaretinin kırılmasına asla izin vermez. Ona hep destek olur. Öykünün sonunda “korktun mu? dereye düştüğünde korktun mu?” diye sorar Büyük ayı. O güzel bahar akşamı Küçük ayı “yanımda olduğunu biliyordum” der.

“Uyuyamıyor musun, Küçük ayı” sıcak bir yaz akşamı karanlıktan korktuğu için bir türlü uyuyamayan Küçük Ayı için Büyük Ayının ortalığı aydınlatma çabasını anlatır. Ama her yer yine karanlıktır. Büyük ayı, ufaklığı kucağına alır, dışarı çıkarlar ve Küçük ayı büyük ayının güvenli kollarında uykuya dalar.

“Seninle ben, Küçük ayı” ise ev işlerini bitirmeye çalışan Büyük ayı ile onunla oyun oynamaya can atan Küçük ayının işleri birlikte yapıp birlikte oynadıkları bir günün hikayesidir. Sonbahar yapraklarının arasında saklambaç oynadıktan sonra eve dönerlerken Büyük ayı “oh ne çok iş yaptık” der, Küçük ayı ise “seninle be ne güzel oynadık, birlikte!” diye cevap vererek günü noktalar.
İşte böyle...

N’oldu bacım? Çaktın mı köfteyi? Mesaj kimeymiş acaba?

Ulen var ya bu Arca cücesi çok üçkağıtçı, ondan bana her akşam okutturuyor bunları. Alt metinden ayar çekiyor bana : )

Benden söylemesi, boşuna okumayın o ana baba eğitim kitaplarını (okuyunca da bir halt olmuyor, bkz. bendeniz : ) ) alın bu seriyi, tamamdır.

Son olarak, ben bu kitapların en çok cinsiyetsizliklerini seviyorum. Arca, Büyük ayıyı baba sanıyordu mesela. “Annesi nerde?” demişti. Çok küçükken (ilk kitabını 2 yaşında iken okumuştuk, bir de hastanedeydik travmanın b.ku iyice çıkmasın diye) iş seyahatinde diyordum. Sonraları sorduğunda bazı çocukların annelerinin (veya babalarının) olmayabileceğini anlatmaya çalıştım dilim döndüğünce.

Bu baba sanma olayı en son seriyi tamamladığımız “Seninle ben, Küçük ayı” kitabına kadar devam etti. Evet evde işleri Arca’ya yaptırıyorum, çocuk işçi çalıştırıyorum, yargılamayın len! Çocuk eylemeyi beceremiyoruz işte!







10 yorum:

Gulcin dedi ki...

Ah benim guzelim. Kafalarinda neler kuruyorlar okurken bunlari cok merak ediyorum. keske o zaman okuduklarimiz hakkinda neler dusundugumuzu hatirlayabilsek, eminim su anda dusunduklerimizden daha eglencelidir.

Kitaplara bayildim!
Mesaj alindi mi peki onu soyle :)

Mor Bisikletçi dedi ki...

Çok iyi ya! Bravo Arca'ya! Bizimki de sevmiyor mesaj kaygılı kitapları. Bir de aksiyon olması gerekiyor. Misal Kim Korkar Kırmızı Başlıklı Kız kitabı kurtun gözünden yazılmış çocuklar için sempatik denebilecek bir kitap ama ı-ı, hiç sevmedi kitabı. Çocuk işçi çalıştırmak iyidir. Aynen biz de çalıştırıyoruz. Gerçi dağıttıklarını toplamak onun yaptığı işten çok daha uzun sürüyor ama olsun, yatırım olarak bakıyorum ben, geleceğe yatırım :P

Etkaca dedi ki...

:)) Arca gönlümde sana ayırdığım koskocaman bir yer var, akıllı adam seni :) herşeyi kendin keşfet teyzem aferin sana :)

çölyak dedi ki...

Bu arada kitabı merak etmiştim.Baya akıcıymış.Sonunda ne oluyo bi tiyo verseniz.O kitabı alıp okusam mı ki:)

yeliz dedi ki...

alındı alındı:)) o kadar çok okudum ki almamam mümkün değil:)

yeliz dedi ki...

kim korkar ... kitabındaki ahengi ve kafiyeleeri sevmişti arca ama henüz pek küçüktü sardığında nerden baksan iki senedir okutmadı o da :)) annem hep yaptığınız bana öğrendiğiniz kendiniZe derdi ben de o ekolden ilerliyorum:)

yeliz dedi ki...

:))

yeliz dedi ki...

sonunda hep mutlu oluyırlar:) okuyun mutlaka çocuk kitabı gibi değil çok duygu yüklü kitaplar:)

Dilek Defne dedi ki...

Merhaba Bu kitaplar elinizde mevcut mu 😊

Adsız dedi ki...

Çocukluğumun kitabı… Bir ebeveyn bakış açısından kitabı hatırlamak çok hoşuma gitti