7 Şubat 2013 Perşembe

Karanlığın sol eli

İşe ateşle ve boğulurcasına öksürükle gittiğim günlerde "yataklara düşsem de dinlensem yoksa bu kararı kendim alamam, uzman biri beni zorla yatırmalı" demiş olabilirim. Hayal meyal hatırlıyorum. Ama tabii bu kadarını beklemiyordum. Sen kendini hırpalarsan vücudun da seni bir hırpalar feleğin şaşar.

Evet hastalıktan nefret ediyorum. Allah biliyor ya etrafımda hasta bir insan oldu mu kaçasım geliyor. Hasta olan kendim bile olsam:) Kaçabiliyorum ama saklanamıyorum kendimden. Yüzleştim artık yapacak bir şey yok. Ben kabullendim de, ilaçların bir kısmı bitmiş olmasına rağmen ateş tam bitmedi, o ne iş hala anlamadım. Yarın tekrar doktora gideceğim artık bu hastalık tantanasına bir son vermenin zamanı geldi! Bu ne be!

Neyse... Hastalık vesilesi ile epeydir elimin altında olan amma velakin iki ana baba eğitim kitabının aciliyetine (evet çocuk büyüyüverir okumadan , aman diyim:P) kurban giden "karanlığın sol eli"ni de hayırlısıyla bitirdim:)

Kitapta önyargın olmayacak arkadaş. Bilimkurgu sevmem bık bık derken okuduğum "Mülksüzler" beni o kadar etkilemişti ki hemen Ursula K. Le Guin'e ait başka bir kitap daha okumalıydım.

Bilimkurgu öykülere has o teknik detaylara girmeyişi masalsı bir atmosfer yaratıyor. Belki de bu yüzden seviyorum Ursula K. Le Guin'nin kitaplarını, bilemedim:)

Ben kitabı anlatmaya bir başlarsam sonunu da anlatırım o yüzden tutacağım kendimi. Sadece birkaç detay... Kış denen bir gezegen, androjen (iki cinsiyetli) insanları ayın sadece birkaç günü cinsel kimliğe sahip oluyor, bugün bir çocuğun anasıysan yarın diğerinin babası olabiliyorsun, cinsiyetin o anki hormonal düzenine bağlı, uçakları olmayan hiç uçmayı düşünmemiş az gelişmiş bir toplum ama cinsiyet ayrımcılığı diye bir şey olmaması bence bizden daha gelişmiş olduklarının ispatı:) bir elçi geliyor ve...
Bu kadar anacım, dedim, ben çenemi tutamam. Bilimkurgu sevmeyenler bu kitabı raftan alırken elini korkak alıştırmasın. Ben bile bayıldım yahu:)

Kitaptan bir küçük alıntı ile bitirelim;

"Işık karanlığın sol elidir
karanlık da ışığın sağ eli.
ikisi birdir, yaşam ve ölüm, yan yana
yatarlar kemmerdeki sevgililer gibi,
tutuşmuş eller gibi,
sonuçla yol gibi"

11 yorum:

laleninbahcesi dedi ki...

Yelizim yav,bu kış kabus oldu çöktü üstümüze çok çok geçmiş olsun. Aman diyeyim dikkat et,kendini nazla hatta...Benim kocamın bi sözü var bana ''sen ne kadar iyi,biz o kadar iyi'' ...
Valla ben hiç Ursula okumadım ama iyi takip ediyom kendini heheh,fragmanlarından dizi takip etmek gibi...Bir çocuk kitabı var,kocaman bişi belki daha sonraları Arca'yı da anarşizm ütopyası ile tanıştırmak istersin... Korkuyom ben bilim kurgudan hele de fantastiğinden:)

Öptüm hepinizi













Fatma dedi ki...

Ursulayı benim koca çok sever, şimdi sordum Mülksüzler'den sonra en iyi kitaplarından biridir diyor, bütün kitaplarını olumuştur eminim ama ben sana sorarım neler oluyor bize, nedir bizim bu hastalıktan çektiğimiz, ateş öksürük, her yerde ağrı:(
Geçmiş olsun Yelizcim.

Mor Bisikletçi dedi ki...

Tam bu kitap geçiyordu aklımdan... Çok kitabını okudum Ursula'nın ama bir bunu okuyamadım ki bu en önemli kitaplarından biri olarak geçer (feminist bilim kurgunun ilk başyapıtı sayılıyormuş aynı zamanda). Mülksüzleri ben de çok sevmiştim, bir de Bağışlanmanın 4 yolu ve Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar. Dur bir yazın geleyim de okuyayım bir daha, bir de artık Karanlığın Sol Eli'ni artık.

Çok geçmiş olsun bu arada. Acil şifalar!

Adsız dedi ki...

Çok geçmiş olsun dileklerine katılıp, rotayı hemmen Ursula Teyzeye doğru kırıyorum :) Kitabı beğendiğine çok sevindim. (Sen diyebilir miyim? Blogu uzun zamandır takip ediyorum ve o kadar kendime yakın buluyorum ki siz demek abes geldi :) ) Neredeyse okumadığım kitabı kalmadı, Allah uzun ömürler versin de yazmaya devam etsin diye dua ediyorum! :)) Teknolojiye fazla takılmayıp, alternatif toplumlar oluşturması hoşuma gidiyor benim. Kadınlar, Rüyalar Ejderhalar'da makaleleri, sağda solda yaptığı konuşmaların metinleri toplanmış, 9,8 şiddetinde tavsiye ederim. Dayanamayarak kısa bir alıntı yapayım da sonra susayım bari:

Kadınlar Rüyalar Ejderhalar'da, bir konuşma öncesi editörüyle telefonda konuşuyor.
Editör: İnsanlar kitaplarındaki dünyaları nasıl planladığını, dilleri nasıl geliştirdiğini vs. bilmek isteyeceklerdir.
Ursula: Ama ben bunları planlamadım ki, buldum.
Editör: (doğal sayılabilecek bir tonla) Nerede?
Ursula: Bilinçaltımda.
Editör: ?!?
Ursula: ?!?

Çıkarıp bir daha okuma vakti gelmiş anlaşılan :)

Selamlar, tekrar geçmiş olsun, umarım en kısa sürede iyileşirsin :)
Bilge

Unknown dedi ki...

Başlığı görünce heyecanlandım, kendim için seçtiğim takma isimden de belli olduğu üzere hastasıyım kendisinin:)Bence sende elini korkak alıştırma her kitabı efsanedir..

yeliz dedi ki...

Sakın sakın lale ablacım korkma hele ursula abladan katiyen:) o kadar feminist o kadar komunist (ağır kaçar mı kaçmaz) ve o kadar duygusal ki... Mülksüzlerle başla katiyen pişman olmayacaksın

yeliz dedi ki...

Of fadişçim hepimiz kırıldık yav

yeliz dedi ki...

Böyleyken böylecim diğerlerini de not ettim.

yeliz dedi ki...

Of bilge tabii ki siz deme:))
Süper cevap yanlız bişey diyeyim mi ben de çok düşündüm yani nasıl uyduruyorsun kardeşim bambaşka bir dil. Bilinçaltı:)) evet evet gözünde hiper düper bir sciencefiction yerine masalsı duygusal bir fon oluşuyor hemen. Nasıl diyeyim paralel evren gibi

yeliz dedi ki...

:)) deniz ursula abla ikide iki tutturdu bence ben de sevdim kendisini:)

Unknown dedi ki...

Takma isimden bahsedip ad soyadla çıkmak olmamış tabii:)) Neyse ki hallettim ve tekrar Atuan oldum:) Kendini hazır hissettiğinde - yer deniz büyücüsü serisine başla bence Harry Potter ların çıkış kaynağı gib gözükse de onlarla alakası olmayan arkasında sağlam bir felsefenin yattığı kitaplardır.