25 Aralık 2020 Cuma

Her pazartesi diyete girmekten sıkılmadık mı?

Hem iş hem de kişisel hayatımda her konuda plan yapmak kadar bana enerji veren bir şey yok. Planlar, listeler, yapılacaklar, ne zaman nasıl nerde... inanır mısın hafta sonları bile yapılacaklar listelerim var benim. O kadar çok seviyorum ki plan yapmayı, çoğu zaman en ince ayrıntısına kadar planlamaktan aksiyona geçecek enerjim kalmıyor:))


Her yıl türlü hedefler planlayıp yıl sonu muhasebesinde çakmam tesadüf değil yani. 


Sahi her pazartesi diyete girmek ve akşamına caymaktan ne farkı var yıl sonu hedef planlamanın? Sıkılmadık mı her pazartesi başlanan diyetlerden? Daha doğrusu başlayamamaktan?


Döngüyü kırmak istedim bu yıl. Hedef listesi yapmamak, gelecek yılı geldiği gibi yaşamaya niyet etmek... 

okuyacaklarımı, izleyeceklerimi, kariyer hedeflerimi, alacağım eğitimleri, gideceğimiz seyahatleri, haftalık menüleri... listelemeyeyim, planlamayayım, öyle işte gelsin yapayım. Netflix’te önüne düşen film önerileri gibi, gelsin önüme sadece seçeyim... 

Dedim.


Dedim ki, plan bile yapmadan aksiyona geçeyim. 

Kervan yolda düzülür misali...

Ne vakittir sadeleşmeyi düşünüyordum, yılın belli zamanları sadeleşirim ben, bir Marie Kondo niye değilim? Çünkü sadeleşme eylemini seviyorum, sade halime geçer geçmez tekrar sadeleşmeyi gerektirecek adımlar atıyorum. 

Hiç yapmadığım bir şey yaptım, yedi yıldır birlikte olduğum kitap kulübü whatsapp grubundan ayrıldım. Hayır Ursula tartıştığımız küçük grup değil, zaman içinde yeni üyelerini bile takip edemediğim ilk üyelerinden biri olduğum kulübümden. Karar kolay olmadı, belki ursula okuyucuları ile ayrı bir küçük kulübümüz olmasa daha da zor olurdu ama planlamayı bırakıp aksiyon almak ve küçük bir mesajla ayrılmak iyi geldi.


İnmen gerekiyorsa ineceksin ki, yükün olmaktan çıksın.


Plansızca aksiyona geçtiğim başka bir sadeleşme telefonda yaşandı. Tüm notlarımı temizledim. Eskiye dair her şeyi. Gereksizleri... lakin notları elden geçirmek eski listelere bakıp iç geçirmeme sebep oldu hatta itiraf ediyorum neredeyse yoldan çıkıp birkaç liste yapacaktım tövbeler olsun!


Bu tatil mesela, şimdi bir on iki evdeyim ya, normalim benim; iki sayfa evle ilgili yapılacaklar listesi hazır olması olurdu. Ve o listede mutlaka mutfak dolaplarının temizlenmesi olurdu. Olmadı, yapmadım. 


Bu tatil - henüz 3 gün oldu - beni yoldan çıkardı, net! 

Sabah uyandığımda ki sekizden önce kalkmıyorum, - hovardalığa bak -yataktan çıkmadan kitap okumak, üstüme iyilik sağlık! 

Aheste kahvaltı hazırlamak -ki aylardır kahvaltı etmiyorum- , amaçsızca yaymak yaymak... canım istedi yürümek, canım istedi öğlen pizzanın yanında bir bira içmek, haliyle öğleden sonrası kestirmeleri, biraz ondan biraz bundan kitap karıştırmak... hava güneşli at kendini dışarı, yağmur mu yağıyor çek üstüne battaniyeyi, aç netflixi.


O kadar plansızım ki, dün altı tane film izledim. Hem de izleme planımda olmayan filmler. Allah muhafaza başımıza taş yağacak.


Son yaptığım listenin üzerinden beş gün geçti. Tehlikenin farkında mısınız? Elim ayağım titriyor ama direniyorum. Hayır yarın ne yiyeceğimizi bile planlamayacağım! Hayır tartıya çıkmayacağım ki diyet ve sağlıklı yemek planlamalarına başlamayayım... hayır kendimi tutacağım, en azından birkaç gün daha... 


Sonra bakarız belki ufak masum bir market listesi yaparız, ne dersin? Ama tabii öncesinde haftalık menü yapalım ki marketten ne alacağımızı bilelim, değil mi ya? Hem yeni bir teknik okudum, uygulamak için belki birkaç hedef listeleriz, uygulamak için tamamen masum küçük bir liste... listeleyeceklerimin listesini yapıversem mi hemen? Kolaylık olur yani o bakımdan yoksa ben liste plan filan bıraktım o işleri, tatili gelişine yaşıyorum :)))




6 yorum:

GeCe dedi ki...

Bi arkadaşım var aynı yazdığın gibi her şeye liste yapar, whatsapp grubunda konuşuyoryz mesela bir konuda, hepimşz öneri getirdik diyelim hemen aa bunu listeleyelim der yapıp liste olarak atar :)) ben liste yapmaya üşenenlerdenim ama kafamda listelerim var tabi yazmaya üşenirim. Bi de sanırım şöyle bi durum var, çocuklar ufakken işler yoğunken mesela liste yapmak müthiş yardımcı oluyor fakat şartlar değişiyor yükler hafifliyor belki ama o listeler hiç hafiflemiyor. Biri azalırken diğeri çoğalıyor. Bence de bırakmak iyi olmuş.

Adsız dedi ki...

Çok değilse de , azıcık liste insanıyım. Örneğin; dışarı çıkıp zibilyon tane yapılacak şeyin olduğu günlerde, en rantabl güzrgah listesi, hangi dükkana uğrnılacağı, ne alınacağı listesi. Yılbaşı yaklaşıyor, kime nereden ne hediye alınacağının listeleri, yılbaşı gecesi için pişirilecekler listesi, bunun için marketten ısmarlanacaklar listesi gibi gibi
Çenebaz

okuyanguzel dedi ki...

Bırakalım gitsin :))

yeliz dedi ki...

o arkadaşın kesin benim ruh ikizim :))) Bırakamadım maalesef :(

yeliz dedi ki...

Lliste yapmadan organize olamıyorum, benim de işimi müthiş kolaylaştırıyor. Bir yerde okumuştum. Yazmak not almak hatırlamak için değil, unutmak için gerekliymiş. Çünkü kafanı o listedekileri hatırlamak için zorlamıyorsun, oradalar listede :)

yeliz dedi ki...

Bırakmam sadece üç gün sürdü :))))