17 Ağustos 2012 Cuma

Küçük şeylerin tanrısı

“Son”dan yana kaygı taşımayan yazar, öyküsünü evirir çevirir, geri dönüşlerle şimdiki zamanı harmanlar acayip bir kurgu ile sunar kitabını. Sonunu öykünün içinde bir yerlerde yakalamış olman umurunda değildir yazanın, o seni zaten üslubu ile teslim almıştır, sense tadını çıkarırsın.


Günler önce “Küçük şeylerin tanrısı” bitti. Üstüne başka bir kitaptan epeyce okumama rağmen tam olarak bende bıraktığı etkiyi tarif edemiyorum. Hani “etkileyici” dersin, hani “vurucu” dersin ama demekle tam olarak anlatmış olamıyorsun hissettirdiklerini. Hafta sonu Uşak yolundayken son sayfalarını okuyordum, sık sık kafamı kaldırıp bazı cümlelerini sindirmek için etrafı seyreder buldum kendimi.

Kitabı nadirkitap.com’dan sipariş etmiştim. Lale ablam sağ olsun tanıştırdı beni Türkiye’nin en büyük sahafıyla:) Listemdeki kitaplar pahalıysa bir de buraya bakıyorum ve hemen hiç eli boş çıkmıyorum. "Küçük şeylerin tanrısı"yla da böyle buluştuk. Çok seviyorum ikinci el kitap okumayı. Yeni kitabın kokusu yok ama başka bir ruhu var. Mesela benden önceki sahibinin notları vardı kitapta, altları çizilmiş bazı satırların. Ben çizemem, ama çizilmişse de itiraz etmem: )
Her bakımdan çok yaşayan bir kitaptı benim için. Arca sağ olsun epey haşatı çıktı, hatta birkaç yerinden bantlandı. Neyse ki fazla hırpalanmadan bitti.

Kitap demişken bu ara fena halde ağır takıldığımın farkına vardım. Nadire abla, sms’ten başka bir şey okumayan 20 yaşındaki kızına tatilde okuması için kitaplarımdan birini vermemi istiyordu. Hani okumayı sevdirecek, sürükleyici, pozitif bir şeyler. Akşam geçtim kitaplığın başına, ara ara ay kafayı yiyeceğim. İlker’e anlatıyorum, şunun sonu kötü bunun dili ağır gelir, derken İlker “sen kitap filan verme kızı iyice soğutacaksın edebiyattan” dedi. Destekleyici üslupta muhterem kocamın üzerine tanımam!

Neyse dört tane çıkardım. Biri “Bir gün”, umarım filmini izlememiştir yoksa zinhar okumaz. Kitap güzel de sonunda ağlamaktan paralanmıştım. “Sen dünyaya gelmeden önce”, al işte nefis bir kitap lakin Bosna savaşı var fonda ağla ağla için çıksın! “Patti Smith”, hani bir biyografidir, bir genel kültürdür neticesinde, gençliğe bir katkımız olsun dedik. eh iyi de onu da okurken zırlamıştım. Abicim kafayı yiyeceğim, ulen insan bir tane de sonu umut dolu biten keyifli, gülümseten bir kitap okumaz mı yav! Bakmayın burada cıvıttığıma resmen ağır roman takılıyorum. Hah bir tek “Bir yumak mutluluk” vardı, ilkini Elfana’ya vermiştim onu biliyorum, ikincisi bu, softirik bir şey. Ara ara yok! Sonradan hatırladım, Maeve Binchy tadında diye anneme vermiştim, kafası dağılsın demiştim. Kaldık açıkta. Baktım olmuyor, bir öykü kitabı sığdırdım araya, Murathan Mungan. Hani diğerleri pek kalın gözü korkmasın.Ama öğrendim ki erkek arkadaşından yeni ayrılmış, hasss... kızı hem kitaptan soğutacağım hem de depresyona sokacağım. Benden nefret edecek! Ama kitapları vermiştim artık çok geçti.

Damla'yı kaybettik, biz önümüze bakalım. Bu hadise bana gösterdi ki, benim kitaplığın biraz hafif keyiflik kitaplara ihtiyacı var. Ne alsam ne okusam da havam değişse?

12 yorum:

alisnur dedi ki...

Küçük Mucizeler Dükkanı, Bir yumak mutluluk, Bahçemde yeşeren umutlar ve küçük mucizler dükkanına dönüş. İlk ikiyi bitirdim. diğer ikide sıra. Diğer tavsiyeleri ben de bekliyorum.

laleninbahcesi dedi ki...

Gerçekten de eğer Nadir Kitap2da bir şey bulamıyorsam başka hiç bir yerde bulamıyorum.

Keyifli okumalar iyi bayramlar

Cebimdeki renkler dedi ki...

Ferhan Şensoy sever misin? Ondan devam et biraz ya da Paul Aster New York üçlemesinden başla.
Bu arada senden o kadar çok yazar ismi aldım ki Yeliz çok çok çok teşekkür edeyim yeri gelmişken.

Adsız dedi ki...

Sevgili yeliz..seni anneligini esligini evlatligini arkadasligini iskadinligini olimalarini kufretmelerini seviyorum.benziyotuz cokca..ben senin ladar sakar degilim.senin ladar anne okuryazar iskadini degilim.olmak gibi bir imrenmem de yok.dindarlik seklimiz yasama bicimimiz cok farkli o halini de seviyorum.hep guzellikler tasi hayatina ve hayatimiza ins...dogumumdan itibaten hergun takip eden msyis dogumlu asye

Işın dedi ki...

Küçük Şeylerin Tanrısı beni de "vurmuştu." İnanılmazdı gerçekten. Bu çok iyi kitapların kötü yanı bir daha kolay kolay roman beğenememek :) Çoğu hakkaten de zırva geliyor. Bence yine ne varsa Latin edebiyatında var.

Adsız dedi ki...

bir gün'ün yazarının diğer kitabı bir soru bir aşk'ı okuyorum şu an. eğlenceli bir kitap. okurken hep gülümser vaziyetteyim:)
kitap sitesi için teşekkürler:)
pınar

Cigdem dedi ki...

Pek faydali bir post oldu, tesekkur babinda http://en.wikipedia.org/wiki/Haruki_Murakami demek istiyorum sana kesfetmediysen, tesaduf eseri murathan mungan'in twitinden gorup almistim:))... Sevgiler.

yeliz dedi ki...

@alisnur, ilk ikiyi ben de bitirdim:) Bahçemde yeşeren umutlar ve küçük mucizler dükkanına dönüş kitaplarını alacağım, zira hiç boş olmuyor annem de ikinciye bayıldı en azından ben okuduktan sonra ona da veririm:)

yeliz dedi ki...

@lale ablacım tekrar teşekkürler

@cebim... süper fikir ferhan şensoya bayılırım hay aklınla bin yaşa:)

@asye... yorumun beni çok mutlu ett, tanıştığıma çok sevindim, sevgiler

@ışın, kesinlikle!! marquez, allende...

@pınar, bir gün kitabını sevmiştim, dediğin kitaba bakayım, araya böyle keyifli kitaplar sokmak lazım:)

@cigdem, hastasıyım murakaminin. Yaban koyununun izinde ve sahilde kafkayı okudum. diğerşleri de listemde.

Meşgul Anne dedi ki...

Blogunuzu yeni keşfettim.Çok Gülerek ve beğenerek okudum bir çok yazınızı :) Dolu doluymuş blogunuz tebrik ederim.
Küçük Şeylerin Tanrısını bende okuyup çok etkilenmiştim. Ortak bir nokta olunca yazmadan geçemedim .

Adsız dedi ki...

5 gecelik kısa tatilim dönüşümde hemen biriken yazılarını okumaya koyuldum veee... bende tatilde iri yazılı sonu mutlu biten 5 gecede kolay okunur kitap ararken aklıma senin küçük mucizeler dükkanı önerin gelmişti hemen aldım. ve bitirdim.. ama 2.sini almayı düşünmüyorum. eşimin tercihi ise s.ktir et ti, hayata bakış ayrılığımızı özetleyen şey:) hemen küçük şeylerin tanrısını alacağım önerilerini seviyorum mercan

Adsız dedi ki...

Αskіng questіons are actuаlly pleаsаnt
thіng if уοu are nοt underѕtanding something totally,
but thіs aгticle presents nice underѕtandіng even.


mу wеb-ѕitе - Wedding Dresses