7 Ağustos 2012 Salı

“İnsanların yüzleri neden farklı farklı olur?”

Bunu üç yaşında bir çocuk sorarsa nasıl cevaplarsınız? Öğle uykusundan yüzüm öpülüp mıncıklanarak ve bu soru sorularak uyandırıldım. Dürüst oldum, zaman kazandım. “Çok güzel bir soru ama sana nasıl anlatacağımı biraz düşüneyim, sonra cevap vereyim olur mu?” Allahtan tamam dedi ısrar etmedi. İlker’i aradım, “sen cevap verme ben gelince yanıtlayacağım” dedi. Cevabı bildiğinden çok kendisi cevaplamak isteyen birinin heyecanı vardı ses tonunda. İlişmedim.
Bir taraftan da böyle bir soruya nasıl yanıt vermeli diye düşünüyorum. Hatta Nurturia’da sordum, sağ olsun dostlar el attı. Hadi bu soruyu bir şekilde cevapladın, ama bitmiyor ki!

Güneş neden doğar? Neden gece ve gündüz olur? Neden güneş cildimizi yakar? Neden rüzgar şemsiyeyi uçurdu? Neden neden neden…

Bir kısmına onun seviyesinde cevap vermeye çalışıyorum ama her zaman tatmin olmuyor demek ki aynı soruları bir daha soruyor. Birkaç defa “canı öyle istemiş” gibi saçma cevaplarla susturmaya çalıştım, çünkü gerçekten beyin jimnastiğinden beyin .cıklamasına ramak kalmıştı. Bu defa “Neden rüzgar şemsiyeyi uçurmak istemiş?” diye sormaya başladı, böylece “canı öyle istemiş” cevabını baştan elettirdi.

Neyse uzun lafın kısası benim bir çocuk ansiklopedisine ihtiyacım var. Çok ciddiyim! Bilimsel bütün yanıtları içermeli bu ansiklopedi. Dikkatinizi çekerim “kitap” demiyorum, zira bizim veledin sorularının bir kitapta toplanabilmesi mümkün değil. Var mı böyle bir ansiklopedi, kitap, sözlük vs…? Eğer yoksa bilim insanlarının okul öncesi eğitmenlerle bir araya gelip böyle bir ansiklopedi hazırlayarak pazardaki talebe cevap vermesi gerekir. Çok hayır dua alırlar çookkk….

Unutmadan…

“İnsanların yüzleri neden farklı farklı olur?”

Bizim cücenin çalışmadığımız yerden sorduğu bu kazık soru için İlker’i beklemeye karar vermiştim, gelesiye kadar konuyu açmayacaktım. Baktı benden cevap geleceği yok, hayatın anlamını kendim çözeyim demiş olacak yemekte kendisi yanıtladı cüce “insanların yüzleri farklı olur çünkü özeldir!” İlker’e söyledim.

Ertesi gün, Arca İlker’e “baba biliyor musun neden insanların yüzleri farklı farklı olur?” diye sordu. İlker atladı; “çünkü herkesin yüzü özeldir babacım” Pissin lan İlker, çok pissin!

Not: Kitap tavsiyesi konusunda çok ciddiyim. Birkaç kitap buldum web'ten tam da dişime göre ama hep 6-10 yaş diyor, gözümü karartıp alayım diyorum, kitapçıya gidesim yok, var mı bu kitapları bilen?






8 yorum:

kevserg dedi ki...

eee kolay mı düşünüyor öyleyse var o
daha ne sorular gelecek dur bakalım gözünü korkutmuş gibi olmayayım ama :)

Evren dedi ki...

Valla, ben en son baktim artik gecistirilecek gibi degil, aldim kucagima, oturdum bilgisayarin karsisina, Wikipedia'dan direkt baglandim sorularina. Yeni bilgiler yeni sorular dogurdu tabii, oturduk bir de onlari arastirdik birlikte...

Bence 6-10 hic erken olmaz. Bu kitaplari bilmiyorum ama cocuklar icin cok guzel online ansiklopediler var. Bizim kutuphanede kullandigimiz kaynak Grolier Online Encylopedia idi.

Senin bu yazdigin kitaplar disinda bir de Pratik Annenin tanitimini yaptigi ansiklopediler vardi benim karsilastigim: http://pratikanne.com/kitapligimiz/cocuk-kitaplari#ansiklopedi

Bir Dolap Kitap da Oxford'u onermis ama 8+ diyorlar: http://www.birdolapkitap.com/2011/03/18/oxford-ilk-ansiklopedim/

Iyi arastirmalar :)

yeliz dedi ki...

@kevserg, demeeeee:)

@evren; hay eline zihnine sağlık. sağ olasın araştırıyorum şimdi bütün linklere bakıyorum. bilgisayardan bakmak süper fikir bu arada; tebrik ederim:)

buğday taneleri dedi ki...

işim var git oğlum, desek travma falan yaratıyomuydu?

yeliz dedi ki...

@meral koptum:))))) yok be kasarlandilar artik ama diyememen icin kalip uydurabilirler bizimkinin neden ...... cani istemis? gibi:)

Adsız dedi ki...

Ben de cocugum olursa en cok bundan korkuyorum, sorularına nasıl cavep verecegim, cunku verdigim her cevap o bos beynine kazınacak ve belki de ilerki hayatını farklı etkileyecek. Bir de verdigin cevabı baskasının yanında satma durumu var, bu boylemis annem oyle dedi diye :) butun bunlarla nasıl basa cıkacagımı bilemiyorum :( sizi de gostermis oldugunuz performansınızdan dolayı tebrik ediyorum, sevgiler Defne

banucd dedi ki...

Unnado sesini duymuş sanırım, Optimist Yayınlarının Çocuk Üniversitesi serisi satışta. çocuklar soruyor - bilginler yanıtlıyor :)

barisin gunlugu dedi ki...

Benim oğlum da 2,5 yaşında, ben bu tür sorular icin daha çok zamanımız var diye düşünüyordum.sizin yazınızı okuyunca yanıldığımı anladım.şimdiden çalışmaya başlayayım en iyisi :) aradığınız gibibbir kitap bulursanız yazın mutlaka, biz de alalım:)