16 Ağustos 2012 Perşembe

"kendi kendine uyuma" ve "gece çişi"ni nasıl hallettik?

Ben bazı konuların arkasını pek getirmiyorum. Halbuki sitcom değil anam bildiğin Köle Isauravarimsi bir pembe dizi çevriliyor burada. Arkası yarın mübarek!
Geçenlerde Elvan sordu, -kendisinin çocuğu filan yok, öyle bir azimle anlatmışım ki- “kendi kendine uyuma konusunu hallettiniz mi?” dedi. Çok fena. İşte böyle boyundan büyük laflar edersen sonra yüzüne vururlar. ık mık bir ara yazayım dedim.
Halbuki resmen mıçtım o konuda hem de betonu filan delemeden. Geçen gün Nil’le konuştuğumuzda itiraf ettim, rahatladım. Uzun lafın kısası halledemedik, hala koyun koyuna uyuyoruz!
İlk birkaç gece kabustu. Ağladı, zırladı, kapris yaptı, bütün kozlarını kullandı. Yanından ayrılmadım ama yanına da yatmadım. Sonraki birkaç gece her şey nefisti. Arca güzellikle yatağa gidiyor, ben yanına katiyen kıvrılmıyorum, uyuyunca yanından ayrılıyorum. Dediğim gibi birkaç gece… Sonra baktım adam lokum gibi, ben de yorgunum, nasıl da güzel dinlendiriyor kokusu… Hadi len dedim o gün bugündür eski tas eski hamam! Saat kuruyorum ama uyuyakalmayayım diye : )
Çocuk eğitiminde istikrardan yanayım, nitekim Arca’yla beraber uyuma konusunda ve hatta yanında sızıp ertesi sabah uyanma konusunda çok istikrarlıyım!
"En güzel çocuk uyuyan çocuk" bilmemkaçıncı çalışması
Bir de yazlıklarda öyle bebeye ayrı yatak filan hak getire! Annemler paraya kıymış, buna yatak almışlar. “Hadi bir dene bakalım” filan dediler, bizimki de - kime çekmiş bilmem: P - istikrarla “ben yalnız yatmam annemle yatıcam”ı yapıştırdı. Başından beri o tekli yatağın sahibi belliydi. İlker, annemlere teşekkür etti: ) biz cüceyle büyük yatakta yayılıyoruz bütün yaz.
Hemen kıvırıp "ya ben zaten çalışıyorum bebemi görmüyorum, uyuyuverelim birlikte" diyor asıl konumuza geçiyorum.
Geçenlerde elcince gece çişini nasıl hallettiniz diyordu. Allah seni inandırsın biz halletmedik. O anne-babanın halledebileceği bir şey değil. Bence çokça fiziksel biraz da psikolojik bir şey. Tabii ki tıbbi bilgi yok ben bizim denek üzerindeki deneyimlerimden yola çıkıyorum.
Zira adama neler yaptık sular seller gibi işiyordu geceleri. Üst üste çarşaflar, araya koruyucular, alezler... Gündüz tek damla kaçırmışlığı yok, gece çiş gölü yatak. Ne kadar sürdü bilmiyorum ama ben burada epey yaygara yaptığımın ertesi düzelmiş olacak "Arca gece işemiş" cümlesi bizim evde nicedir teleffuz edilmiyor.
Blogta sağ tarafta bir "çorbada ara" kısmı var, orada gece çiş yazdın mı sayfalar dolusu post çıkıyor:) Epey yazmışım.

Demem o ki kimi çocuk bir günde hallediyor kimi ilkokulda hala gece yatağını ıslatıyor.

Her çocuk kendi kitabı ile doğuyor.

Bir de yanında tercümesini, kullanma kılavuzunu filan gönderseler tadından yenmeyecek:))

 

13 yorum:

Cigdem dedi ki...

Uykuda ayni yolun yolcusuyuz sanirim, bizim kiz 26 aylik, hala kendi basina uyusun cabasina girmedim:)... Olay biraz cigirindan cikmaya basladi, ben onun yaninda cok huzurlu uyumaya, kendi yatagimda yatamamaya basladim, cok pis bagimli oldum , yakinda o bana uyku egitimi verecek, yatagimda uyutup, odasina gececek korkarim:)...

cenebaz dedi ki...

Yelizcim, sana kötü haberlerim var:))) Biz oğlanla 10-11 yaşına kadar beraber yattık. Şu an 10 yaşında olan yeğenim de hala annesi ile yatıyor ve 2 haftadır bizimle yazlıktaydı, annesi yoktu. benimle yattı. Hem de yatınca önce konuşalım muhabbeti, uykuya da dalarken de halacım bana sarıl muhabbeti. Ama gerçekten kokuları muhteşem, insan dinlenerek uyanıyor sanki:)) Yani ben yoldan gönüllü çıktım mevzuları

yeliz dedi ki...

@cigdem:)) bizimki de saglam egitim veriyor bize:))

@cenebaz eyvahlar olsun. ben on yasina kadar dayanamayabilirim:)) isun asli bu yil halletmek niyetindeyim. yazlik isi bozuyor diye saldim biraz bir de butun gece uyumuyoruz ben uyutup kalkiyorum kendi yatagimda uyuyorum
ama yine de ona gore beraber uyuyor oluyiruz:)) ben kendimi kandiriyorum:)

kuzunun annesi dedi ki...

Ben bir kez muhakkak kaldırıyorum , yoksa yatak göl oluyor . Ama kaldırırsam sorun yok

ayak izleri-sevgi dedi ki...

başlığı görünce hı benim yazıyı yeliz okumuş bana cevap mahiyetinde döşemiş satırları.. ama sen durum daha fenamış.. bacak kadar boyları nasıl da dize getiyorlar koca koca kadınları dimi..

bir kum tanesi dedi ki...

Son 1 aydır oğlum tek başına yatıyor.3,5 yaşında.Ayağımızda sallamalar yanında yatmalar bitti.bunun için çözüm ödül koymak oldu.Tren seti istiyordu beş yıldızı topla alalım dedik.Topladı beş gece kendi uyudu aldık.Daha kısa sürede uyuyor şimdi.

ozgeozb dedi ki...

Yeliz,
yorumlara herhangi bir şekilde müdahale edip etmediğini bilmiyorum; ama bu posta gelen yorumlar arasında yer alan ve açıkca ilaç adı veren yorumdan, hiç olmazsa ilaç adını çıkartmayı değerlendirebilir misin?

Söz konusu ilaç, aslen bir alerji grubu ilacı olup, iştah açıcı ve uyku verici özelliği yan etkilerindendir. Yan etkilerinin, asıl etkilerinin önüne geçtiğini göz önüne alarak ne kadar başarılı olduğunu siz düşünün.

Kaldı ki, bebekleri/çocukları uyutmak amacıyla herhangi bir sedasyona alıştırmanının ileride madde bağımlılığına davetiye olduğunu lütfen aklımızda bulunduralım.

Varsın şimdi sabaha kadar bizi uyanık tutsun; ileride sabahlara kadar pencere önünde beklemekten iyidir...

Biraz abarttım belki ama; kimi zaman ancak böyle dikkat çekebiliyoruz.

Sevgiler,
Ozgeozb.

Not: Tıp doktoru/pediatrist/pedagog vs. değilim. :)

yeliz dedi ki...

@hayatcım, aynen bir defa kalktı mı genelde işemiyor, sanırım fiziksel olarak artık halledebiliyorlar.

@reyhanım,
senin araları az yaş farkı olan iki çocukla nasıl zor baş ettiğini biliyorum, biz bir tanesine yetemezken.
Ancak affına sığınarak ilaç ismini silerek yorumunu tekrar buraya kopyalıyorum arkadaşım. Belki doktor tavsiyesidir, belki zararsız ben yorum yapamıyorum ama en azından bilmeyenler yanlış yönlenmesin.
Arca 10 aylıktı bir gün doktor kontrolündeyken vurdum masaya yumruğumu "biz bugün buraya bu uyku sorununu çözmeye geldik! boyunu kilosunu boşver" dedim, adamı dövecektim. Göz altı morluklarım korkutmuş olacak bana bir allerji ilacından bahsetti. Belki seninkinden bilmiyorum. İlaç deyince benim yelkenler suya indi, tırstım. Ikmık dur bakalım bıçak kemiğe dayansın filan diye yazdırmadım. İlaca antibiyotiğe çok karşı bir insan değilim, ama yine de yanaşmadım bir şekilde. Aylar sonra sorun çözüldü. Dediğim gibi sen iki çocukla zor baş ediyorsun biliyorum, uykusuz annenin çaresizliğini ben çok iyi bilirim. Ama aşağıdaki yorumlarda dikkatimi çeken özgeye katılıyorum. Bu sebepten yorumunu silip ilaç kısmını iptal ederek tekrar buraya kopyalıyorum, anlayışın için şimdiden teşekkür ederim.
sevgiler

ALIŞVERİŞ DANIŞMANI YORUMU :
Maalesef Ada'da aynı yöntemi uyguladım ben de, odasında yatırıyorum her 20 dakikada bir anne diye mızıklanıyor, can mı dayanır kalk yat kalk yat, ladım koynuma 4 sene ayrılmamışız, sonra Arın doğdu, son 2 senedir de babanın koynunda:)) Ama biz olayı şöyle çözdük, gittik buna en sevdiği oda takımını aldık, babası yatmadan kitap okuyor (gerçi o okuyorum diyor ama biz ona daha hızlandırılmış mırıldanma diyelim) zaten ada tembel bişey, 9 dedin mi göz kapakları zor dayanıyor, iki sarılıyor iki bacak atıyor derken en geç 9.30 da bayılıyor. Sonra sabaha kadar en fazla 1 kez uyanıyor, sıkıntı kalmadı.

Küçüğe kendim değil Gürcü bakıcı baktığından o Rus disipliniyle büyüdü, akşam uykusu gelince emziğini alıp doğru yatağının yanına gidiyor, ışığı kapaıyı kapat tamamdır. Yalnız onun da gece boyu sürekli viyaklaması vardı.
6 sene süründüm ama nihayet bu sene ilk kez kendi öz yatağımda maksimum iki dilimli deliksiz uykuyu tadabildim!

yeliz dedi ki...

@sevgi allah kolaylık versin:(

@bir kum tanesi teşekkürler, ödül aklımda olsun, eylül sonu tekrar çalışmalara başlamak niyetindeyim.

yeliz dedi ki...

@ozgeozb,
uzun uzun yazmışsınız teşekkürler. Ben uzmanı olmadığım tıbbi/teknik bir konuda insanları yanlış bilgilendirmek istemediğim için müdahale etmeye çalıştım.
Reyhan da kendi tecrübelerini paylaşmış aslında. ancak yetersiz bilgiye sahip birileri istemeden yanlış yönlenebilir.
sevgiler

elcince dedi ki...

teşekkür ederim Yeliz paylaştığın için en azından bitmiş olması beni rahatlattı ne kadar süreceği çocuğa bağlı değişiyor biliyorum ama bazen konuşmak istiyor insan uykusuz gecelerin yorgunluğuna iyi geliyor... bu arada uyku konusunda da aynı durumdayız:)) Arcaya öpücükler sana sevgiler...:)

İkiz Annesi sdilek dedi ki...

Bu işi daha yeni çözmüş bir anne olarak olaya el atayım.Benim ikizler (kız oluyor kendileri) 4,5 yaşında.Ve biz bir kaçgün öncesine kadar illaki yanlarında yatarak uyuturduk.Babane varsa biri babaneyle yoksa ikiside benimle.Odalarına sırf bu yüzden çekyat almışlığım vardır.Sabaha kadar git gel yaparak zombi gibi dolaşmaktansa odalarında yatmak işime gelmişti açıkçası.Ki onlarla uyumak o kadar güzeldi ki.Kendi yatağımı tam 4,5 yıl unuttum.Ama geçen hafta sonu ani bir kararla gittik ranza aldık.Odalarından çek yatı çıkardık.Şimdi yataklarında kendi başlarına uyuyorlar.Onlar uyuyana kadar ben odada oturuyorum sonra kendi yatağıma gidiyorum.İlk bir kaç gün alışamadım.Ama simdi rahatladık.Sadece gecenin bir yarısı uyandıklarında "anneeeeee burda otur, gitme" diyorlar.Bende "oturamam benimde uykum var yatmam lazım" diyorum.O zamanda "burda yerde yat" diyorlar.Bende içimden saydırıyorum tabi o vakit.Ama yatmıyorum.Bakalım nereye kadar dayanacağız.

Berceste dedi ki...

Biz gunduz cisi isini cozemedik ki geceye gecelim :((( Inatla bezi cikattirmiyor. Cikarmaya kalkarsak baglanmadan kalkmiyor. Kiyamet kopuyor. Inat da etmiyoruz ama artik kazik kadar oldu bea! Bu konuda sinifta kaldim gitti :(